megas aleksandrosTο Χουνκιάρ τζαμί το οποίο κατά τη δεκαετία του ’30 “καταλήφθηκε” από το κτίριο πολιτιστικών δράσεων με την ονομασία “Αλέξανδρος”. Πρόκειται για ένα Τζαμί του 17ου αιώνα πιθανότατα, το οποίο έχει υποστεί διάφορες αλλοιώσεις και είχε ουσιαστικά “κρυφτεί” μέσα στα νεότερα κτίσματα. Η προϊσταμένη της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων παρομοιάζει το Χουνκιάρ τζαμί με το Αλκαζάρ της Θεσσαλονίκης, όμως διευκρινίζει ότι πρόκειται για ένα μικρότερου μεγέθους κτίσμα, το οποίο είναι όλο ενσωματωμένο στον κινηματογράφο “Αλέξανδρο”.

Το κτίριο, εκτός από το κινηματοθέατρο, στεγάζει επίσης τη βιβλιοθήκη, τα γραφεία καθώς και άλλες λειτουργίες του Φιλοπροόδου Συλλόγου ενώ κάτω από τις σύγχρονες μετασκευές διατηρούνται, σε μεγάλη έκταση και σε σχετικά καλή κατάσταση, τμήματα του αυθεντικού τεμένους, το οποίο, με βάση τις ιστορικές πηγές αλλά και τη μέχρι τώρα τεκμηρίωση των ευρημάτων, είναι σημαντικότατο μνημείο, γνωστό από τον περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή ως “Χουνκιάρ τζαμί”, δηλαδή αυτοκρατορικό τέμενος.

H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Έδεσσας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη στερέωση, συντήρηση και αποκατάσταση του τεμένους, ένα έργο προϋπολογισμού 746.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Μακεδονία – Θράκη 2007-2013”.