gaza_19246_3636Το ΕΚ ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων με πυραύλους στο Ισραήλ και της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ κατά της Γάζας σε ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα, Πέμπτη 17 Ιουλίου. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και που να θέτει άμεσα τέλος σε κάθε πράξη βίας που απειλεί ζωές αμάχων, τόνισε το ΕΚ, καλώντας τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να ξαναρχίσουν άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες.
Το Κοινοβούλιο θρηνεί την απώλεια ανθρώπινων ζωών και καταγγέλλει τις πρόσφατες δολοφονίες τριών ισραηλινών εφήβων και ενός παλαιστίνιου έφηβου. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τις σκόπιμες ενέργειες κατά αθώων αμάχων, το οποίο αποτελεί έγκλημα πολέμου, και για την καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών, τόνισαν οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζοντας ότι τόσο οι ισραηλινοί όσο και οι παλαιστίνιοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια.

Συνέχιση άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών

Το Κοινοβούλιο ενθαρρύνει τους βασικούς περιφερειακούς παράγοντες, κυρίως την Αίγυπτο και την Ιορδανία, να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την εξομάλυνση της κατάστασης. Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι τα μη βίαια μέσα αποτελούν τη μόνη οδό για να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και ζητά να καταβληθούν σοβαρές και αξιόπιστες προσπάθειες τόσο από τις δύο πλευρές, όσο και από τη διεθνή κοινότητα για την επανεκκίνηση άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Οι συνομιλίες αυτές πρέπει να πετύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες αυτές, πρόσθεσαν οι ευρωβουλευτές.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 459 ψήφους υπέρ, 113 κατά και 60 αποχές.