Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος αεροψεκασμού για την καταπολέμηση των κουνουπιών, που υλοποιείται, πρόκειται να πραγματοποιηθούν αεροψεκασμοί το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Ιουλίου 2014, στο φυσικό και αγροτικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Χαλάστρας, των Μαλγάρων, της Σίνδου και του Ανατολικού του νομού Θεσσαλονίκης. Ο αεροψεκασμός θα ξεκινήσει κατά τη δύση του ηλίου και για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις δύο ώρες.
ακμαιοκτονίαΟ αεροψεκασμός θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη του ανάδοχου φορέα με χρήση ελικοπτέρου που φέρει ειδικό και κατάλληλο εξοπλισμό ULV εφαρμογής, με συνεχή επίβλεψη από ειδικούς επιστήμονες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Για την εφαρμογή του αεροψεκασμού θα χρησιμοποιηθούν εγκεκριμένα για το σκοπό αυτό εντομοκτόνα σκευάσματα, που ορίζονται με σχετική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σημειώνεται ότι η εφαρμογή δεν θα γίνει σε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο κατά την εκτέλεση της πτήσης από και προς τις περιοχές εφαρμογής ενδέχεται το ελικόπτερο να διέλθει κοντά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Προκειμένου να τηρηθούν όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις, η υπηρεσία συνιστά να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του ψεκασμού στο φυσικό και αγροτικό περιβάλλον των παραπάνω περιοχών.