Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή στρατηγικών συμμαχιών βασισμένων σε σχέσεις αμοιβαιότητας, εμπιστοσύνης και βαθειάς φιλίας.

Επίσκεψη-Σέρβοι-1

Κλιμάκιο αξιωματούχων από την Σερβία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Περιφέρειας JAGODINA κ. DRAGAN MARKOVIC PALMA και Πρόεδρο του κόμματος «Ενωμένη Σερβία», επισκέφτηκε σήμερα (11/7) τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Την αντιπροσωπία υποδέχθηκαν επίσης ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος, η Περιφερειακή Σύμβουλος εντεταλμένη σε θέματα Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης κα. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη, ο Κωνσταντίνος Καρασαρλίδης, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Ιορδάνης Κιοσέογλου, Διευθυντικά στελέχη της Περιφέρειας, επιχειρηματίες από την περιοχή, κ.ά. Το κλιμάκιο των Σέρβων αξιωματούχων απαρτίζονταν από ανώτερα στελέχη, με θέσεις ευθύνης στους τομείς της Αγροτικής Ανάπτυξης, του Εμπορίου, του Τουρισμού και της Εκπαίδευσης. Ακολούθησε ενημερωτική εκδήλωση στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου όπου ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παρουσίασε το Αναπτυξιακό Προφίλ της Πέλλας, ο Πρόεδρος της Περιφέρειας JAGODINA παρουσίασε τις αναπτυξιακές δράσεις στην περιοχή του και, επίσης, αναπτύχθηκε διερευνητική συζήτηση για τις προοπτικές συνεργασίας και, ειδικότερα, την προώθηση δράσεων κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο περιοχών.

Επισκεψη-Σέρβοι-2

Αναλυτικά, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην πολιτισμική, φυσική, οικονομική και κοινωνική φυσιογνωμία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και, ειδικότερα, στους τομείς αγροτικής ανάπτυξης, μεταποίησης, τουρισμού και επενδύσεων για τους οποίους υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας. Τόνισε την προοπτική για οικονομική και κοινωνική ευημερία με την Κεντρική Μακεδονία, πύλη των Βαλκανίων και την Σερβία ως ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μέχρι το 2020 αναμένεται η ένταξή της.

Επίσκεψη-Σέρβοι-3Ο κ. Palma παρουσίασε αντίστοιχα την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην περιοχή της κεντρικής Σερβίας όπου βρίσκεται η Περιφέρεια στην οποία είναι Πρόεδρος. Τόνισε ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα, επιχειρηματική δράση σε πολλούς τομείς και υψηλό επίπεδο κοινωνικής μέριμνας (υπάρχει ιδιαίτερη πρόνοια για τα νέα ζευγάρια, τις άνεργες μητέρες και δωρεάν πολιτιστικά προγράμματα για όλους). Επίσης, ανακοίνωσε τη χορήγηση τριών υποτροφιών που θα καλύψουν πλήρως τα έξοδα μετάβασης, σπουδών και διαμονής για τρεις νέους από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας που θα θελήσουν να σπουδάσουν στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Περιφέρειάς του.
Επίσης, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μετά από πρόσκληση του κ. Palma προγραμματίζεται η οργάνωση επιχειρηματικής αποστολής με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη, Δημάρχων, Συμβούλων, στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και επιχειρηματιών από την Πέλλα ώστε να συζητηθούν ενδεχόμενες συνεργασίες σε τομείς αμοιβαία επωφελείς.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης υπογράφηκαν από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη τέσσερις νέες συμβάσεις έργων της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER, στο πλαίσιο της 3ης Προκήρυξης του Προγράμματος (Άξονας 4). Συγκεκριμένα πρόκειται για τα έργα:

επίσκεψη-Σέρβοι-41. Βλαδίκας Χρήστος, Ανάπτυξη τυροκομικής μονάδας, με προϋπολογισμό 120.506 ευρώ.
2. Πιτσιδόπουλος Αλέξανδρος, Εκσυγχρονισμός επιχείρησης επεξεργασίας και συντήρησης φρούτων και λαχανικών, προϋπολογισμού 340.160 ευρώ.
3. Καρακίτσης Σωτήριος, Παραγωγή ελαίων από κουκούτσια και τυποποίηση λαδιού, προϋπολογισμού 477.870 ευρώ.
4. Σύλλογος Άγιος Γεώργιος Χαλιναράς Αργυρουπόλεως του Πόντου, Ανάδειξη και προβολή πολιτιστικών εκδηλώσεων του συλλόγου στην Αγροσυκιά, προϋπολογισμού 20.922 ευρώ.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε τη σημασία των δράσεων LEADER που ενισχύουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και, επίσης, συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των πολιτιστικών ενδιαφερόντων που συνδέονται με τον τοπικό τουρισμό. Ακόμη, επισήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν συμβατοποιηθεί 52 έργα με προϋπολογισμό που φτάνει τα 11.000.000,00 ευρώ, ποσό που επενδύεται στην πραγματική οικονομία της περιοχής μας.

Επισκεψη-Σέρβοι-7