σθνοδοσ

Το ΕΚ παίρνει θέση ως προς την υποψηφιότητα του Jean-Claude Juncker για την προεδρία της Επιτροπής

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει με μυστική ψηφοφορία επί της υποψηφιότητας του Jean-Claude Juncker για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Τρίτη στις 12.30 μ.μ (τοπική ώρα Γαλλίας), μετά από συζήτηση με τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων και άλλους ευρωβουλευτές στις 10 π.μ (τοπική ώρα Γαλλίας).
________________________________________
Συζήτηση σχετικά με τις διατλαντικές εμπορικές συνομιλίες

O αρμόδιος επίτροπος σε θέματα διεθνούς εμπορίου Karel De Gucht θα ενημερώσει το νεοεκλεγμένο Κοινοβούλιο την Τρίτη για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ όσον αφορά τη Διατλαντική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (ΔΣΕΕ). Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να υποβάλουν ερώτημα σχετικά με το πώς η Επιτροπή ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που έθεσε το Κοινοβούλιο, όταν ενέκρινε την έναρξη των συνομιλιών σχετικά με τη ΔΣΕΕ πριν από ένα χρόνο.
________________________________________
Αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων

Ψήφισμα που περιλαμβάνει συστάσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων στην ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν οι ευρωβουλευτές το μεσημέρι της Τετάρτης, κατόπιν σχετικής συζήτησης με τον αρμόδιο επίτροπο σε θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων László Andor.
________________________________________
Άδεια μητρότητας: συζήτηση για την απόσυρση ή όχι της οδηγίας από την Επιτροπή

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποσύρει την πρόταση κοινοτικής οδηγίας σχετικά με την άδεια μητρότητας, μετά από τέσσερα χρόνια αδιεξόδου στο Συμβούλιο, θα συζητήσουν οι ευρωβουλευτές με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, την Τρίτη. Οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν την αρχική πρόταση της Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2010, ώστε να επεκταθεί η άδεια μητρότητας από τις 14 στις 20 εβδομάδες με πλήρεις αποδοχές και να εισαχθεί άδεια πατρότητας δύο εβδομάδων.
________________________________________
Ψηφοφορία σχετικά με την προσεχή ένταξη της Λιθουανίας στην ευρωζώνη

Την προσεχή υιοθέτηση του ευρώ από τη Λιθουανία θα συζητήσουν οι ευρωβουλευτές την Τρίτη και θα θέσουν σε ψηφοφορία την Τετάρτη. Με ψήφισμα που θα πρέπει πρώτα να εγκρίνει η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή τη Δευτέρα, οι ευρωβουλευτές συμφωνούν με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υιοθετήσει η Λιθουανία το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2015. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε επίσης τη συμφωνία του στις 27 Ιουνίου.
________________________________________
Τέσσερις προσωρινοί Επίτροποι αντικαθιστούν αυτούς που έγιναν ευρωβουλευτές

Τέσσερις προσωρινοί Επίτροποι, που θα αντικαταστήσουν αυτούς που έγιναν ευρωβουλευτές μετά από τις ευρωεκλογές, θα περάσουν από ακρόαση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, τη Δευτέρα το βράδυ. Πρόκειται για τους Jyrki Katainen (Φινλανδία), Ferdinando Nelli Feroci (Ιταλία), Martine Reicherts (Λουξεμβούργο) και Jacek Dominik (Πολωνία), που θα υπηρετήσουν για το υπόλοιπο της τρέχουσας θητείας της Επιτροπής. Η ολομέλεια θα ταχθεί ως προς την υποψηφιότητά τους την Τετάρτη το πρωί.