ΓΑΖΑΠαρά την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Γάζα που με μεγάλη καθυστέρηση ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρακολουθούμε σοκαρισμένοι να συνεχίζεται το αιματοκύλισμα κυρίως αμάχων στη Γάζα, με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Παρά τις παγκόσμιες κινητοποιήσεις κατά του βομβαρδισμού της Γάζας, το Ισραήλ δηλώνει ανέγγιχτο στις διεθνείς πιέσεις («θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο» είπε ο πρωθυπουργός του, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ για χρήση του δικαιώματος αυτοάμυνας) και προχώρησε σε επιθέσεις με χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις, με βάση τη ναζιστική αρχή της συλλογικής ευθύνης. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει ουσιαστικά αδρανής. Οφείλει να αναλάβει δράση για τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών, την απόσυρση των χερσαίων δυνάμεων, την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας του 2012 υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είμαστε στο πλευρό των Παλαιστινίων που ζητάνε ειρηνική συνύπαρξη και των πολιτών του Ισραήλ που καταδικάζουν την κατοχή εδαφών και τους βομβαρδισμούς της κυβέρνησής τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Δυστυχώς, όμως, η βία θα είναι αναπόφευκτη όσο δεν έχουμε μια μόνιμη λύση με πυλώνες το σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και την ύπαρξη δύο κρατών».

Η απόφαση 181 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1947 προέβλεπε το διαμελισμό της -υπό βρετανικό έλεγχο- Παλαιστίνης με τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην περιοχή, ενός «Εβραϊκού» και ενός «Αραβικού», με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, η οποία θα υπόκειτο σε ειδικό καθεστώς. Όμως, και αυτή η συμφωνία δεν τηρήθηκε και σήμερα υφίσταται μόνο το Ισραήλ, ενώ από το 1988, που το Κράτος της Παλαιστίνης διακήρυξε την ανεξαρτησία του, μόνο δειλές κινήσεις έχουν γίνει. Η πρώτη αφορά στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος στην UNESCO τον Οκτώβριο του 2011 και η δεύτερη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της 29ης Νοεμβρίου 2012 που αναγνωρίζει την Παλαιστινιακή Αρχή ως κρατική οντότητα με ιδιότητα, όμως, μόνον παρατηρητή και όχι μέλους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου, αλλά και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει άμεσα τις ενέργειες αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα τμήμα της Ιερουσαλήμ και την ίδια την Ιερουσαλήμ ως κοινή πόλη υπαγόμενη σε διεθνές καθεστώς. Ταυτόχρονα, είμαστε αντίθετοι στην στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ. Σε διεθνές επίπεδο, υποστηρίζουμε την οικοδόμηση πολύπλευρης κουλτούρας ειρήνης, με έμφαση στη «διπλωματία των πολιτών», με την ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ ως παγκόσμιου οργανισμού διαχείρισης συγκρούσεων και τη λειτουργία Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου με ουσιαστικές αρμοδιότητες σε όλες τις χώρες χωρίς εξαιρέσεις.

Αντί για βομβαρδισμούς και ρουκέτες, η ειρηνική συνύπαρξη αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση για τους λαούς της περιοχής αλλά η δικαιοσύνη και η ύπαρξη δύο κρατών αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις της.