junkerΜε 422 ψήφους υπέρ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε, με μυστική ψηφοφορία που έγινε στις 15 Ιουλίου, τον Jean-Claude Juncker Πρόεδρο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Juncker θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου 2014 για πενταετή θητεία. Τουλάχιστον 376 ψήφοι ήταν απαραίτητες προκειμένου να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής.

 

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε – και όχι απλώς ενέκρινε- τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόπιν πρότασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας (Δεκέμβριος 2009).

422 μέλη ψήφισαν υπέρ, 250 κατά, ενώ 47 απείχαν. Ψήφισαν συνολικά 729 ευρωβουλευτές, αλλά τα ψηφοδέλτια 10 εξ αυτών δεν ήταν έγκυρα.

Υποψήφιος των ευρωπαίων πολιτών και των κυβερνήσεων

Ο πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ήταν ο βασικός υποψήφιος της ομάδας που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις ευρωεκλογές της 22ης-25ης Μαΐου (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και, ως εκ τούτου, προτάθηκε για υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 27 Ιουνίου. Στην επίσημη ψηφοφορία που έγινε, 26 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εξέφρασαν με την ψήφο τους την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Jean-Claude Juncker, ενώ δύο ψήφισαν κατά της υποψηφιότητάς του.