forologikes-diloseis-1-620x320-620x3201-620x320

Σε αναμονή βρίσκονται περίπου 200.000 φορολογούμενοι των οποίων οι φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμα.

Ειδικότερα, οι παραπάνω φορολογούμενοι αν και υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση πριν από τη 14η Ιουλίου (όπου και έκλεισε το ηλεκτρονικό σύστημα) περιμένουν από το υπουργείο Οικονομικών να ολοκληρώσει τη διαδικασία εκκαθάρισης. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς κλήθηκαν να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών και τις αποδείξεις στην εφορία, αφετέρου κάποιοι άλλοι υπέβαλαν δήλωση με επιφύλαξη, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Το πρόβλημα που δημιουργείται σχετίζεται με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης η οποία εκπνέει την επόμενη Πέμπτη. Δηλαδή, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 31 Ιουλίου, θα θεωρηθούν οφειλέτες του Δημοσίου ή θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο σε δύο δόσεις;

Σύμφωνα με τον νόμο, οι δόσεις του φόρου εισοδήματος καταβάλλονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και συγκεκριμένα στα τέλη Ιουλίου, τα τέλη Σεπτεμβρίου και τα τέλη Νοεμβρίου. Στην περίπτωση που ο φόρος βεβαιωθεί μετά τις 31 Ιουλίου, θα πρέπει, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, να τροποποιηθεί η νομοθεσία. Διαφορετικά, χωρίς οι ίδιοι να φέρουν ευθύνη, θα «χάσουν» μία δόση από τις τρεις που προβλέπονται.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι γίνεται «αγώνας» ώστε να επιλυθούν τα διάφορα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τόσο με το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet όσο και με τη νομοθεσία.