daneia-620x330-620x320

Σωτήρια λύση που θα επιτρέπει σε οικογένεις με κόκκινα δάνεια να μείνουν στα σπίτια τους πληρώνοντας ενοίκιο αντί δόσης, το οποίο μάλιστα θα επιδοτείται, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τα «Νέα», η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα δίχτυ προστασίας για τα νοικοκυριά τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, συμπληρωματικά προς τις ρυθμίσεις που θα γίνουν από τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια, έτσι ώστε να μπορέσουν να μείνουν στα σπίτια τους οι δανειολήπτες τουλάχιστον για ένα διάστημα.

Οι τράπεζες, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, θα μπορούν μεταξύ άλλων, αφού αποκτήσουν την κυριότητα των ακινήτων, να τα νοικιάζουν στους δανειολήπτες ή να τα παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση, ένα είδος leasing, που ίσως προβλέπει και τη δυνατότητα επαναγοράς στο τέλος.

Παράλληλα, το κράτος θα παρεμβαίνει με δίχτυ προστασίας που θα περιλαμβάνει επιδότηση του ενοικίου, σύμφωνα με ρύθμιση που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Έτσι, ένας δανειολήπτης ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του θα μπορεί να παραμείνει σε αυτό με επιδοτούμενο από το κράτος ενοίκιο ή και να το επαναγοράσει στην περίπτωση του leasing, εφόσον υιοθετηθούν τελικά αυτές οι λύσεις.

«Το κράτος θα πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες, όχι μόνο τους αριθμούς, και οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους τουλάχιστον για κάποιο διάστημα» λέει στα «Νέα» ο Γκίκας Χαρδούβελης.