giatros1-620x320

Περίπου τέσσερις χιλιάδες γιατροί είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες των ανέργων του ΟΑΕΔ δεκαοκτώ μήνες αφότου απέκτησαν το δικαίωμα εγγραφής στα μητρώα του οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, 3.821 γιατροί είναι επισήμως άνεργοι, ενώ από αυτούς δικαίωμα επιδόματος ανεργίας έχουν αυτή τη στιγμή οι 1.259 που λαμβάνουν περίπου 360 ευρώ τον μήνα.

Όπως εκτιμάται, μάλιστα, εάν ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι δεν έφευγαν μαζικά στο εξωτερικό, ο αριθμός των εγγεγραμένων ανέργων γιατρών θα ήταν πολλαπλάσιος.

Στους γιατρούς δόθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα εγγραφής στα μητρώα ανέργων πριν από 18 μήνες. Όμως όσοι κάνουν αγροτικό, ακόμη κι εάν λήξει η σύμβασή τους, δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Οι περισσότεροι από τους ανέργους γιατρούς είναι στην αναμονή για να ανοίξει θέση στην ειδικότητα που θέλουν να ακολουθήσουν σε κάποιο νοσοκομείο.

Η ιατρική είναι η μοναδική σχολή που διαρκεί έξι χρόνια αλλά οι πτυχιούχοι της δεν μπορούν να εργασθούν αμέσως καθώς πρέπει να προηγηθεί η ειδικότητα. Ως πτυχιούχος της ιατρικής δεν μπορεί κανείς να εργασθεί. Η ιατρική είναι επίσης η μοναδική σχολή που το κράτος έχει την υποχρέωση να απασχολήσει τους πτυχιούχους της για τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια, όσο δηλαδή διαρκεί η ειδικότητα. Αν για παράδειγμα κάποιος σπουδάσει φιλόλογος, το κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να τον προσλάβει και να τον διορίσει σε σχολείο. Στην περίπτωση όμως του γιατρού το κράτος οφείλει να αναλαμβάνει και την ειδικότητά του. Η οποία γίνεται μεν επ” αμοιβή, αλλά ο χρόνος έναρξης της ειδικότητας δεν είναι δεσμευτικός για το Δημόσιο.

Το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός ότι οι λίστες αναμονής περιλαμβάνουν και όσους αποφασίζον να φύγουν για ειδίκευση εκτός Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να τελειώσει την ιατρική, να περιμένει υποχρεωτικά άνεργος και χωρίς επίδομα επί χρόνια και μέχρι να ξεκινήσει ειδικότητα, ενώ παράλληλα το νοσοκομείο στο οποίο αναμένει να εργαστεί να έχει κενές θέσεις για την ειδικότητά του.

Πηγή:  Τα Νέα