Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Αποζημίωση των παραγωγών μέσω ΟΣΔΕ

Σύσκεψη-Αγροτικές Ενώσεις-Εμπά ργκο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Διοικητήριο για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων στους παραγωγούς και στο τοπικό σύστημα εμπορίας και εξαγωγών οπωρολαχανικών από το ρωσικό εμπάργκο. Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι Συνεταιρισμών-Οργανώσεων Παραγωγών Π.Ε. Πέλλας, εκπρόσωποι βιομηχανιών, εμπόρων και στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια τη σύσκεψης εξετάστηκαν οι επιπτώσεις από τις αδιάθετες ποσότητες οπωρολαχανικών που προορίζονταν για τις αγορές τις Ρωσίας. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από το ρωσικό εμπάργκο, σε συνδυασμό με τις ενέργειες που δρομολογούνται σε εθνικό επίπεδο και, ιδιαίτερα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης πρόκειται να συμμετάσχει στην έκτακτη σύσκεψη που θα έχουν σήμερα στις 5 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Ημαθίας, οι παραγωγοί –εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας. Στη σύσκεψη πρόκειται να μεταφέρει το αίτημα για αποζημίωση των παραγωγών μέσω του συστήματος ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στο πλαίσιο των Κοινοτικών Πολιτικών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις από το εμπάργκο εντείνουν τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών των οποίων οι παραγωγές επλήγησαν φέτος και από μονίλια (σάπισμα των καρπών) λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων.