peteinaki-maria-3Με αφορμή την επαπειλούμενη διαγραφή του τυφλού μουσικού Αλέξανδρου Μεταξά η συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μαρία Πετεινάκη, δήλωσε:

Η αυτονόητη ανάγκη να εκκαθαριστούν τα μητρώα των ΑΕΙ από όσους έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους δεν είναι δυνατόν να γίνεται με αντισυνταγματικούς αυτοματισμούς. Οι προβλέψεις του τελευταίου νόμου είναι αντισυνταγματικές για δύο λόγους:

1. Αίρουν την αυτοτέλεια των ΑΕΙ. Η αποβολή φοιτητών πρέπει να υπόκειται στην αποκλειστική δικαιοδοσία του κάθε πανεπιστημίου, και όχι του υπουργείου.

2. Στο βαθμό που η εισαγωγή στα ΑΕΙ γίνεται με σκληρό πανελλαδικό διαγωνισμό, η διαγραφή αποτελεί «ποινή» που δεν μπορεί να επιβάλλεται αυτόματα, χωρίς το δικαίωμα του εκάστοτε ενδιαφερόμενου να απολογηθεί σε σώμα προσώπων, που θα κρίνουν με διδακτικά κριτήρια την περίπτωσή του.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουμε στην έκκλησή μας προς τον υπουργό να επανεξετάσει τη ριζική αναθεώρηση του νόμου, ώστε η εκκαθάριση των μητρώων να μην καταστρέψει τις προοπτικές σπουδών ανθρώπων, που αγωνίζονται με συνέπεια να πάρουν το πτυχίο τους έστω και με αργούς ρυθμούς.