Την πρόταση για μια Πράσινη Αμμόχωστο, επαναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Μιχάλη Τρεμόπουλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τον «Αττίλα 2», ανήμερα της γιορτής της Παναγίας το δεκαπενταύγουστο του 1974.

205617

Η χούντα της δήθεν «εθνοσωτηρίου επαναστάσεως» της 21ης Απριλίου 1967 είχε ήδη παραδώσει την εξουσία στους προδικτατορικούς πολιτικούς, μετά την κατάρρευσή της λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Και η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια της εθνικιστικής και τυχοδιωκτικής πολιτικής του «σκοτεινού» δικτάτορα Δ. Ιωαννίδη, που είχε ανατρέψει τον Γ. Παπαδόπουλο γιατί διαφωνούσε με την πορεία του προς τις ελεγχόμενες εκλογές και τη συνεννόηση με την Τουρκία αλλά και γιατί ήθελε να «σώσει» την Κύπρο από τον κομμουνισμό.

«Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την τραγωδία της Κύπρου, θα περίμενε κανείς από τον πολιτικό κόσμο και τα ΜΜΕ μια πιο ψύχραιμη αποτίμηση των γεγονότων του καλοκαιριού του 1974», σημειώνει ο Μ. Τρεμόπουλος, ώστε «να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, που θα μας εμποδίσουν να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη».

«Οι ιθύνοντες της επιλεκτικής ιστορικής μνήμης θέλουν να ξεχνούμε ότι στις 15 Ιουλίου 1974 η χούντα του Ιωαννίδη είχε οργανώσει πραξικόπημα στην Κύπρο εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης και του νόμιμου προέδρου Μακάριου», συνεχίζει. «Και οι νεότεροι να μένουν με τις αποστειρωμένες εθνικές αφηγήσεις, αγνοώντας ότι ο εθνικιστικός τυχοδιωκτισμός της ελληνικής χούντας πρόσφερε μια θαυμάσια ευκαιρία για την εισβολή των Τούρκων στις 20 Ιουλίου («Αττίλας 1»), με συνέπεια το νέο ανθρωπιστικό δράμα, τους χιλιάδες νεκρούς και τους πρόσφυγες, κοντά στις οργανωμένες δολοφονίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

«Ο τυφλός εθνικισμός», τονίζει, «που πάντα λειτουργεί σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, η ανικανότητα ανάγνωσης των διεθνών συσχετισμών, η υποτίμηση των κινδύνων, η ανάγκη της χούντας του Ιωαννίδη να επιβιώσει μέσω μιας εθνικής επιτυχίας, οδήγησαν τελικά στην κυπριακή τραγωδία».

Μετά από 40 χρόνια, οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ότι το αίτημα της δίκαιης επανένωσης του νησιού, μέσα από ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων, παραμένει μόνον ευχή. Αντίθετα:

– τα ψηφίσματα του ΟΗΕ παραμένουν ακόμα γράμμα κενού περιεχομένου,

– η κατοχή της Βόρειας Κύπρου αντιστρατεύεται συμφέροντα και επιδιώξεις και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων,

– η Τουρκία παραμένει ακόμα δέσμια των μύθων που δημιούργησε η ίδια για εσωτερική κατανάλωση, σε βάρος ακόμα και της ευρωπαϊκής της προοπτικής,

-οι ακρότητες του παρελθόντος αντιμετωπίζονται με τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, με τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την ταυτοποίηση των λείψανων εκατοντάδων ατόμων από μαζικούς τάφους σε ολόκληρο το νησί.

– ο εθνικισμός στην Ελλάδα εκφράζεται κυρίως μέσω ενός ανοιχτά φιλοναζιστικού κόμματος, που παρά την αποκάλυψη του εγκληματικού χαρακτήρα του απολαμβάνει μαζικής υποστήριξης από πολίτες οι οποίοι δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους που συνεπάγεται η ενίσχυση των στρατιωτικού τύπου εθνικιστικών ομάδων.

«Στα 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή πρέπει να δούμε μπροστά, για μια δυναμική επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων. Και ως πρώτο βήμα, η πρόταση για Πράσινη Αμμόχωστο, που έχω καταθέσει από το 2009 ως ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, μπορεί να υλοποιηθεί», δηλώνει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. «Υπενθυμίζω ότι ερώτησή μου στο ευρωκοινοβούλιο το 2010 για τη δυνατότητα ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης των σχεδίων για Πράσινη Αμμόχωστο, είχε προκαλέσει θετική απάντηση της Κομισιόν. Και πάλι τονίζω ότι το να επιτραπεί στους πρόσφυγες της Αμμοχώστου να επιστρέψουν σε μια βιώσιμη πόλη, θα ήταν καθοριστικό βήμα τόσο για την ανθρωπιστική του διάσταση όσο και για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Οι ευρωπαϊκές αρχές οφείλουν να συντονίσουν με το νέο ευρωκοινοβούλιο τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί και η συνεργασία της Τουρκίας».

Οι ελληνοκυπριακές συνοικίες της Αμμοχώστου, τα Βαρώσια, παραμένουν από το 1974 περιφραγμένη και νεκρή πόλη, καθώς ο τουρκικός στρατός δεν επιτρέπει την είσοδο κατοίκων και επισκεπτών.

Όμως είναι ελπιδοφόρο ότι τον Ιανουάριο του 2012 έγινε δεκτή από το ευρωκοινοβούλιο σχετική Πρωτοβουλία Γραπτής Δήλωσης για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, που είχε ξεκινήσει το 2011 μετά από πρόταση 5 ευρωβουλευτών όλων των μεγάλων πολιτικών ομάδων, ανάμεσά τους και του Μιχάλη Τρεμόπουλου, του μόνου Έλληνα ή Κύπριου ευρωβουλευτή ανάμεσα στους πρωτεργάτες.

Σχετικά κείμενα:

Η ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου για την Πράσινη Αμμόχωστο

Νέα πρωτοβουλία για επιστροφή της Αμμοχώστου

Πράσινη πόλη, σε μια ελεύθερη Κύπρο, ζητάει ο Τρεμόπουλος

Ολόκληρο το άρθρο του Μ. Τρεμόπουλου στο : http://tvxs.gr/news/%CE%88%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD%20%CE%95%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD