Sxoleio_aftodioikisi1-620x320-620x320

Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει σήμερα για τη νέα σχολική χρονιά με τους καθιερωμένους αγιασμούς, καθώς και με τη διανομή των βιβλίων στους μαθητές, σε όλα τα σχολεία της χώρας. Για μία ακόμη χρονιά, βασικό πρόβλημα αποτελεί η στελέχωση των σχολείων από εκπαιδευτικούς, το οποίο αντιμετωπίζεται και φέτος με αναπληρωτές.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας οι εκπαιδευτικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται στις θέσεις τους. Συγκεκριμένα, 11.844 νηπιαγωγοί, 44.432 δάσκαλοι και 70.757 καθηγητές. Συνολικά, δηλαδή, 127.033 μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν από την 1η Σεπτεμβρίου αναλάβει υπηρεσία.

Επίσης, έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα 4.900 αναπληρωτές. Το υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει έως το τέλος Σεπτεμβρίου να τοποθετηθούν ακόμη 10.000 αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές.

«Ο τελικός αριθμός των αναπληρωτών θα εξαρτηθεί από τα πραγματικά κενά που θα προκύψουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα και μετά την οριστικοποίηση της δυναμικότητας των τμημάτων στα γυμνάσια στις κατευθύνσεις του γενικού λυκείου, τα επαγγελματικά λύκεια και τα ειδικά σχολεία.», τονίζει το υπουργείο,

Για κενά προειδοποιούν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ

Για 9.000 κενά στα δημοτικά σχολεία και 3.000 στα γυμνάσια και τα λύκεια, κάνουν λόγο οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών, αντικρούοντας την εκτίμηση του υπουργείου Παιδείας, ότι οι κενές θέσεις στην έναρξη της σχολικής χρονιάς θα είναι περίπου 500.

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες υποστήριξαν πως θα χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες στα δημοτικά σχολεία, εάν δεν καλυφθούν άμεσα τα κενά με τον διορισμό 9.000 εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ΔΣ της ΔΟΕ, τα λειτουργικά κενά σε δασκάλους ανέρχονται σε 5.681. Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι ανάγκες των σχολείων ΕΑΕΠ (ολοήμερα σχολεία με διερευμενο πρόγραμμα), σε ειδικότητες, όπου θα χρειαστούν ακόμη περίπου 3.000 δάσκαλοι.

Στο ίδιο πνεύμα, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, μίλησαν για κενά 3.000 καθηγητών σε γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα, τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, σε αυτά τα 3.000 κενά, «δεν υπολογίζονται οι ανάγκες σε ειδικότητες στα Επαγγελματικά Λυκείων που δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί τα τμήματα ειδικότητας καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις στα γενικά Λύκεια όπου τα αποτελέσματα των μετεξεταστέων της Α΄ Λυκείου αναμένονται».

Η πολιτική ηγεσία στην επαρχία

Σε περιοχές της περιφέρειας βρίσκονται ο υπουργός και οι δυο υφυπουργοί για την ημέρα του αγιασμού.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία σε ακριτικά νησιά στα Δωδεκάνησα προκειμένου να επισκεφθεί σχολικές μονάδες και να παραστεί στους αγιασμούς κατά την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Το πρόγραμμα της περιοδείας του κ. Λοβέρδου έχει ως εξής:

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου

• 08:00 Αγιασμός στα σχολεία στους Λειψούς

• 09.10 Αγιασμός στο Αγαθονήσι

• 11:15 Αγιασμός στη Σύμη και εκδήλωση γνωριμίας των μαθητών με το πρόγραμμα «Kids’ Athletics» στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου»

• 17:30 Αγιασμός στη Χάλκη

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου

• 09.00 Αγιασμός στο Καστερόλιζο

• 12:00 Εγκαίνια 4ου Γενικού Λυκείου Ρόδου

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος θα παραστεί σε αγιασμούς σχολικών μονάδων στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Αναλυτικότερα:

• 08:30 π.μ. Αγιασμός στο Δημοτικό Σχολείο Άβαντα

• 10:00 π.μ. Αγιασμός στο συγκρότημα σχολείων στο κτίριο του 1ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης (1ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης -»Λεονταρίδειο», 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης -»Δόμνα Βιζβύζη», 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, 1ο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης)

• 11:15 π.μ. Αγιασμός στο Δημοτικό Σχολείο Απαλού

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιος Στύλιος θα παραστεί σε αγιασμούς σχολικών μονάδων στην περιοχή της Άρτας.

Αναλυτικότερα:

• 8:15 Δημοτικό Σχολείο Καλόβατου

• 9:00 4ο Γυμνάσιο Άρτας & 4ο Λύκειο Άρτας

• 9:30 Ολοήμερο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άρτας & Ολοήμερο 8ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας

• 10:00 Ολοήμερο 6ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας