Το ΕΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα σημάδια ελπίδας προς την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και την επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, εξέφρασε ωστόσο ανησυχία σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας στον αποκαλούμενο “υβριδικό πόλεμο” στην περιοχή. Με ψήφισμα που ενέκρινε την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο κάλεσε την ΕΕ να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στη Ρωσία και να εντείνει τις προσπάθειες στήριξης προς τους Ευρωπαίους γεωργούς που έχουν πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο.

20140905_prosenko

Οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν “σημαντική συμβολή στην αποκλιμάκωση” την πρόσφατη νομοθεσία που πέρασε η Ουκρανία για να υπάρξει ειδικό καθεστώς για τις επίμαχες περιοχές του Donetsk και Luhansk και την αμνηστία που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Η συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας δεν θα αλλάξει

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, η οποία επικυρώθηκε ταυτόχρονα από τα δύο Κοινοβούλια την περασμένη Τρίτη, “δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αλλάξει”, παρά τις πιέσεις της Ρωσίας, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές και κάλεσαν τα κράτη μέλη να προχωρήσουν άμεσα στην επικύρωση της συμφωνίας.

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν την υπογραφή κατάπαυσης του πυρός στο Μινσκ και αποδοκίμασαν την παραβίαση της από τα ρωσικά στρατεύματα και τους αυτονομιστές. Εξέφρασαν ωστόσο ανησυχία για το ότι η κατάπαυση του πυρός “μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για τα ρωσικά στρατεύματα για να αναδιαταχθούν και να συνεχίσουν την επίθεση.”

Αύξηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε τις τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και εξέφρασε τη λύπη του για τα “αντίμετρα” της Ρωσίας χαρακτηρίζοντας τα ως “αδικαιολόγητα”. Κάλεσε δε την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκλειστεί η Ρωσία από τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς και από το σύστημα Swift.

Οι ευρωβουλευτές επαίνεσαν την απόφαση της Γαλλίας να σταματήσει την αποστολή ελικοπτέρων τύπου “Μιστράλ” στη Ρωσία και κάλεσαν τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμά της όσον αφορά τις εξαγωγές που δεν καλύπτονται από τις κυρώσεις της ΕΕ, όπως τα όπλα και το υλικό (πολιτικό / στρατιωτικό) “διπλής χρήσης”.

Ζήτησαν από την ΕΕ να ρυθμίσει το μερίδιο των επιχειρήσεων από τρίτες χώρες που συνάπτουν συμβάσεις στους τομείς αποθήκευσης φυσικού αερίου, τους αγωγούς διασύνδεσης και τις εγκαταστάσεις αντίστροφης ροής και κάλεσαν τα κράτη μέλη να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες συμφωνίες με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Υπογράμμισαν τη σημασία της ανεξάρτητης, ταχείας και πλήρους διερεύνησης των αιτίων της κατάρριψης του αεροσκάφους της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, μιας έρευνας που ανατέθηκε στο Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας, και την ανάγκη προσαγωγής των υπευθύνων της πτώσης στη δικαιοσύνη.

Από την άλλη πλευρά οι ευρωβουλευτές επέμειναν στην εξεύρεση μιας πολιτικής και όχι στρατιωτικής λύσης και κάλεσαν την ΕΕ να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Περισσότερα χρήματα για τους Ευρωπαίους αγρότες της ΕΕ που έχουν πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο

Ο προϋπολογισμός των μέτρων της ΕΕ που έρχονται να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις που έχει στους Ευρωπαίους αγρότες το ρωσικό εμπάργκο πρέπει να αυξηθεί και να καλύψει περισσότερα προϊόντα, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές με το ψήφισμά τους. Τα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να προέλθουν από άλλες πηγές πέραν των αγροτικών κονδυλίων, δεδομένου ότι η κρίση έχει πρωτίστως πολιτικό χαρακτήρα.

Έκκληση για απελευθέρωση του Εσθονού πράκτορα της αντικατασκοπείας

Το ΕΚ καταδίκασε την παράνομη απαγωγή του Εσθονού πράκτορα της αντικατασκοπείας κ. Kohver από το εσθονικό έδαφος στη Ρωσία και κάλεσε τις ρωσικές αρχές να τον ελευθερώσουν αμέσως και να επιτρέψουν την ασφαλή επιστροφή του στην Εσθονία. Καταδίκασε επίσης την απαγωγή και τη βάναυση δολοφονία του επίτιμου πρόξενου της Λιθουανίας, Mykola Zelenc στο Luhansk.