Ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς προέτρεψε κατά την έναρξη της Συνόδου Ολομέλειας στο Στρασβούργο όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία να απέχουν από τις οποιεσδήποτε “επικίνδυνες προκλήσεις”.

YH61_EU_SUMMIT__1018_11.limghandler

Ο Μάρτιν Σουλτς κάλεσε όλα τα μέρη που συμμετέχουν στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία να συνεχίσουν να συμβάλλουν προς την επίτευξη ειρηνικής λύσης μέσω του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου. Υπογράμμισε ότι το ΕΚ είναι πρόθυμο να δράσει ως έντιμος διαμεσολαβητής για την υποστήριξη της διαδικασίας δημιουργίας σταθερών θεσμών και μιας ακμάζουσας οικονομίας, έτσι ώστε όλοι οι κάτοικοι της Βόρειας Ιρλανδίας να μπορούν να προσβλέπουν σε ένα ασφαλές μέλλον με ευημερία.

Πολιτική ομάδα ΕΕΑΔ

Ο Πρόεδρος Σουλτς ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές ότι η πολιτική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας έχασε το καθεστώς της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΚ την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου μετά την αποχώρηση από την ομάδα της Λετονής ευρωβουλευτού Iveta Grigule. Η αποχώρηση της άφησε την ΕΕΑΔ με μία χώρα λιγότερη από το ελάχιστο των επτά χωρών που απαιτείται από τον κανονισμό για το σχηματισμό πολιτικής ομάδας.

Για να σχηματιστεί νέα ομάδα θα πρέπει να συγκεντρωθούν υπογραφές από ευρωβουλευτές προερχόμενους από τουλάχιστον επτά χώρες δήλωσε ο κ. Σουλτς αναφερόμενος στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Τρίτη – το πρώτο σχέδιο για τον διορθωτικό προϋπολογισμό για το 2014 θα συζητηθεί πριν από το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015.

Τετάρτη – το τρίτο στοιχείο στη συζήτηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική θα είναι η θανατική ποινή που επιβλήθηκε στην Asia Bibi στο Πακιστάν.

Νεοεισερχόμενοι ευρωβουλευτές
Linnéa ENGSTRÖM (Πράσινοι, Σουηδία) από 8 Οκτωβρίου 2014

Απερχόμενοι ευρωβουλευτές
Isabella Lövin (Πράσινοι, Σουηδία) από 8 Οκτωβρίου 2014
Johan VANOVERTVELDT (ΕΣΜ, Βέλγιο) από 10 Οκτωβρίου 2014