Με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2015 ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Ιορδάνης Τσώτσος τονίζει ότι:
epimelitirio-pellasTο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι ενθαρρυντικό για την επιχειρηματική κοινότητα καθώς προβλέπει την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015 με ρυθμό 2,9% μετά από 6 χρόνια ύφεσης.
Η πρόβλεψη αυτή όμως για να γίνει πραγματικότητα πρέπει να εφαρμοστούν οικονομικές πολιτικές διαφορετικές από τις σημερινές.
Όπως διακρίνουμε στο προσχέδιο δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή πολιτικής αφού δεν προβλέπεται η μείωση, έστω και σταδιακά, των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είναι ανεπαρκείς για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Οι προβλέψεις για την αύξηση των εσόδων πιθανότατα δεν είναι ρεαλιστικές, καθώς στηρίζονται κυρίως στην άμεση και έμμεση φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα, ενώ δεν υπάρχει λύση το τεράστιο θέμα της φοροδιαφυγής.
Οι φοροελαφρύνσεις που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, καθώς και η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, αποτελούν, βέβαια, ένδειξη για τις προθέσεις της κυβέρνησης που όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας και των πολιτών.
Επίσης, σημαντική είναι η πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για την προώθηση ρύθμισης για την εξόφληση σε πολλές δόσεις των οφειλών προς το Δημόσιο.
Η επιχειρηματική κοινότητα ελπίζει ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιέχει σημαντικές βελτιώσεις στο σκέλος των φοροελαφρύνσεων.