Την οξεία αντίδραση και διαμαρτυρία του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας έχουν προκαλέσει πληροφορίες κι αντίστοιχα ενημερωτικά έγγραφα των εν λόγω υπηρεσιών που προειδοποιούν για την κατάργησή τους.

κατάλογοςΔυστυχώς, το κράτος, με την κατάργηση φορέων και υπηρεσιών, απομακρύνεται από τους πολίτες και ειδικά της επαρχίας. Οι πολίτες με τον τρόπο αυτό στερούνται της θεσμικής και φυσικής παρουσίας του κράτους που είναι υποχρεωμένο να βρίσκεται δίπλα τους για να τους εξυπηρετεί. Κι όχι μόνον αυτό. Το κράτος, αντί ν΄αλλάξει, συνεχίζει αυτήν την καταστροφική τακτική στο όνομα μιας δήθεν οικονομίας κι αποτελεσματικότητας. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός και της παραγκώνισης και της υποβάθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κράτος. Δηλαδή, το κράτος αντί ν΄αναπληρώσει την απουσία του και να καλύψει τις αδυναμίες του ενισχύοντας την αυτοδιοίκηση, αυτό προβαίνει στην περαιτέρω αποδυνάμωση κι απαξίωσή της. Χωρίς διάλογο, χωρίς διαβούλευση, χωρίς τη συναίνεση της αυτοδιοίκησης και των πολιτών ανατρέπει επί τα χείρω την οικονομική, κοινωνική ζωή των πολιτών.
Με βάση τα παραπάνω ήταν φυσικό κι επόμενο ν΄αντιδράσει με ψηφίσματά του το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας επιχειρηματολογώντας, μεταξύ των άλλων, ότι το Τελωνείο Σκύδρας εξυπηρετεί κάλλιστα τους συναλλασσόμενους (επαγγελματίες και επιχειρήσεις) που στην πλειοψηφία τους λειτουργούν περιμετρικά και σε μικρή απόσταση από τη Σκύδρα (Πέλλα – Ημαθία), ότι είναι σε κομβικό σημείο (οδικό και σιδηροδρομικό) με ιδιόκτητο κτήριο ικανοποιητικών εγκαταστάσεων και χώρων, όπου συστεγάζεται και το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Τα ίδια περίπου ισχύουν και για το Γραφείο Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου που στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο, ασκεί πολλές και σημαντικές αρμοδιότητες εξυπηρέτησης του γεωργοκτηνοτροφικού κι μεταποιητικού μας Δήμου. Η κατάργηση του συγκεκριμένου Γραφείου και η μεταφορά του στην Έδεσσα θα προκαλέσει συμφόρηση, ταλαιπωρία, έξοδα και καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των ανταγωνιστικών υποχρεώσεων χιλιάδων συμπολιτών μας. Εξάλλου στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής αλληλεγγύης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, θα πρέπει να συμπεριφερθεί ανάλογα.