Το πρόγραμμα εορτασμού των εθνικών επετείων της 26ης και της 28ης Οκτωβρίου στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:

No 747643

Α) Για το Δήμο Θεσσαλονίκης :

Γενικός σημαιοστολισμός, από την ογδόη πρωινή ώρα της 25ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2014 και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 25ης, 26ης, 27ης και 28ης Οκτωβρίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
– Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
– Ώρα 11:00’: Λιτάνευση της ιεράς Εικόνας ΠΑΝΑΓΙΑΣ της ΤΡΙΦΩΤΙΣΣΑΣ, μετά των χαριτοβρύτων Λειψάνων και της ιεράς Εικόνας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, με τη συμμετοχή των Αρχών και σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλης Θεσσαλονίκης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

– Ώρα 08:00’: Έπαρση της σημαίας στο Λευκό Πύργο παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των μελών του.
– Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των Ιερών Ναών.
– Εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από τις φιλαρμονικές σύμφωνα με το πρόγραμμα του Γ΄ Σώματος Στρατού.
– Ώρα 11:00’: Πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου. (Ιδιαίτερες προσκλήσεις Π.Κ.Μ.)
– Ώρα 18:30’: Πανηγυρικός εορτασμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκφώνηση, στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., του πανηγυρικού της ημέρας -μετά την προσφώνηση του Πρυτάνεως, Καθηγητή κ. Περικλή Α. Μήτκα- από τον Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής, κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, με θέμα: «1912: Η κορύφωση της 25ετούς «χαρτογραφικής συγκρότησης» της Ελλάδας. Σημαινόμενα, συμφραζόμενα και αντανακλάσεις».
(Ιδιαίτερες προσκλήσεις Α.Π.Θ.)

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

– Ώρα 10:00’ : Κατάθεση στεφάνων από τη μαθητιώσα νεολαία στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρι-κής Μακεδονίας και των Προϊσταμένων των οικείων Διευθύνσεων, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με ευθύνη της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
– Ώρα 11:00’: Παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας στην οδό Τσιμισκή, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Π.Κ.Μ. και με ευθύνη της Ομάδας Φυσικής Αγωγής.
– Ώρα 12:30’: Κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των Ηρώων, στις Προτομές και στους Ανδριάντες από τη μαθητιώσα νεολαία, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Π.Κ.Μ. και με ευθύνη της Ομάδας Φυσικής Αγωγής .
– Ομιλίες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπηρεσίες του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. κ.λ.π., με μέριμνα των οικείων Αρχών.

(Ιδιαίτερες προσκλήσεις Π.Κ.Μ.)
ΤΡΙΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

– Ώρα 10:30’ : Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Κατά τη στιγμή της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η έναρξη της σιγής σημαίνεται με βολή από το Πυροβολείο των «Χιλίων Δέντρων», το ίδιο και η λήξη που συμπίπτει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
– Ώρα 11:00’: Παρέλαση ενώπιον της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναπήρων πολέμου, συλλόγων, τμημάτων μαθητών, προσκόπων, οδηγών και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τα αντίστοιχα προγράμματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Γ΄ Σώματος Στρατού, με την ευθύνη της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
(Ιδιαίτερες προσκλήσεις Π.Κ.Μ. και Γ’ Σώματος Στρατού)

 

 
Β) Για τους λοιπούς Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης :
Το πρόγραμμα εορτασμού θα περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές:
α. Γενικό σημαιοστολισμό σε όλη την Επικράτεια, από την όγδοη πρωινή ώρα της 25ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.
β. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014:

– Ώρα 10:30’: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων της Δ/Κ Γέφυρας του Δήμου Χαλκηδόνος.
– Ώρα 11:00’: Στεφανηδρομία από το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων της Δ/Κ Γέφυρας του Δήμου Χαλκηδόνας ως το Ηρώο της Δ/Κ Γέφυρας και κατάθεση στεφάνων.

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014:

– Ομιλίες στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους λοιπούς φορείς με μέριμνα των οικείων Αρχών.
– Απότιση φόρου τιμής από τους μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στα μνημεία των Ηρώων, προσερχομένων, μετά το πέρας των προηγουμένων εκδηλώσεων.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014:

α. Χαρμόσυνες κωδωκρουσίες όλων των Ιερών Ναών, ενώ οι φιλαρμονικές (όπου υπάρχουν) θα διέλθουν τους δρόμους παιανίζοντας θούρια και εμβατήρια.
β. Επίσημη δοξολογία.
γ. Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία των Ηρώων, μετά το πέρας της Δοξολογίας.
δ. Παρέλαση τμημάτων αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (όπου υπάρχουν), διάρκειας 40-60 λεπτών.