Ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες οι εργασίες της 75ης Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας, υπό την Προεδρία του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη, και στην οποία συμμετέχουν 49 Ευρωβουλευτές και Βουλευτές της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

κατάλογοςΕνόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης έκανε την εξής δήλωση:

«Οι εργασίες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας έχουν μεγάλη σημασία για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος στρατηγικός εταίρος για την Τουρκία. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δίνουν κίνητρα στην τουρκική κυβέρνηση να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Όμως, οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, και η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στις διήμερες εργασίες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας ιδιαίτερη έμφαση από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα δοθεί στις τουρκικές προκλήσεις και την παραβίαση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, στην κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο καθώς και στα τελευταία γεγονότα στο χώρο της Εγγύς Ανατολής με τη δράση των ισλαμιστών (τζιχαντιστών) του ISIL.

Στις εργασίες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας συμμετέχουν ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση κ. Γιοχάνες Χαν, ο οποίος θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και ο κ. Βολκάν Μποζκίρ, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στην οποία ανήκει η Νέα Δημοκρατία, καταδίκασε μετά τις συντονισμένες ενέργειες Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών- κατηγορηματικά και απόλυτα- τις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
Μάλιστα για το θέμα αυτό αναμένεται να υιοθετηθεί και καταδικαστικό ψήφισμα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη, το οποίο έχει ως βάση το ψήφισμα του ΕΛΚ.

ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Αξιολογώντας τις μέχρι σήμερα 74 Ολομέλειες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων) σημειώνει ότι:
1. Από τον Οκτώβριο του 2005 που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις της ένταξης με την Τουρκία, έχουν εξετασθεί μόνο 14 Κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εκ των οποίων μόνο το ένα έχει κλείσει.
2. Από το 2006 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις σε 8 Κεφάλαια λόγω της πολιτικής της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.
3. Επιπλέον, αποφασίσθηκε ότι κανένα κεφάλαιο δε θα κλείσει όσο η Τουρκία δεν εφαρμόσει πλήρως το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης.
4. Η αδυναμία της Τουρκίας να παρέχει εχέγγυα για την εξέταση των Κεφαλαίων 23 (Δικαστικός Τομέας και Θεμελιώδη Δικαιώματα) και 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια) κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την ενταξιακή πορεία της χώρας.
5. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, σε δήλωσή του, υποστηρίζει την ανάγκη διακοπής της διεύρυνσης της Ευρώπης και στην ιστοσελίδα του η Τουρκία αναφέρεται χαρακτηριστικά ως μια χώρα η οποία βρίσκεται μακριά από την ένταξη στην ΕΕ.
6. Την τελευταία πενταετία δεν εξεδόθη κοινή ανακοίνωση μετά από 12 συναντήσεις της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας
7. Η θέση σε ισχύ της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί ευκαιρία για την προώθηση κατάργησης θεώρησης εισόδου στους Ευρωπαίους πολίτες.
8. Η Τουρκία έχει υποτιμήσει τον κίνδυνο που πηγάζει από το Ισλαμικό Κράτος (ISIL) και συνιστά διστακτικό εταίρο στον αγώνα κατά του ISIL.