Τον Υφυπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Πλακιωτάκη δέχθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο γραφείο του στην έδρα της Π.Κ.Μ. στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης.
 141121_O
   Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με κυρίαρχα την ανεργία, τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής και τους περιφερειακούς μηχανισμούς στήριξης της κοινωνικής οικονομίας.
   «Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα σήμερα έναν παλιό και καλό μου φίλο, τον Υφυπουργό Εργασίας Γιάννη Πλακιωτάκη. Το πρώτο ζήτημα που του έθεσα είναι το ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο της υψηλής ανεργίας στη Βόρεια Ελλάδα, που αγγίζει το 60% στις νέες ηλικίες –το 30% στο σύνολο του πληθυσμού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε την ανεργία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας με όλα τα διαθέσιμα μέσα και χρηματοδοτικά εργαλεία. Προς αυτή την κατεύθυνση ζήτησα από τον κ. Πλακιωτάκη και την αρωγή του Υπουργείου Εργασίας. Είναι τραγικό σήμερα να υπάρχουν χιλιάδες νέοι με σπουδές και πτυχία που είναι άνεργοι και δεν μπορούν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε, αν δεν δούμε μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια το φαινόμενο αυτό να αναχαιτίζεται.
    Το δεύτερο σημείο της συζήτησής μας με τον κ. Πλακιωτάκη αφορούσε στην κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας της πολιτικής μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συζήτησα με τον Υπουργό όχι μόνο για τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα κατευθυνθούν στις Περιφέρειες το επόμενο διάστημα μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από το νέο ταμείο στήριξης των απόρων, αλλά και για όλες τις δράσεις που έχουμε αναλάβει ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις και τη στήριξη των συμπολιτών μας για να απλώσουμε ένα μεγάλο δίχτυ προστασίας προς τους κοινωνικά αδύναμους», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
   Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε διεξοδικά στις σημαντικές δράσεις της Αντιπεριφέρειας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Π.Κ.Μ. για την ενίσχυση των κοινωνικά ευάλωτων πολιτών, όπως η δράση «Για ένα πιάτο γεμάτο» για την υποστήριξη των συσσιτίων στην Κεντρική Μακεδονία και η δράση «Γείτονες», με μείωση κατά 20% στις τιμές των προϊόντων που παράγονται στα αρτοποιεία και διατίθενται σε μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και ανέργους. Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ξεχωριστή αναφορά στη σύσταση της «Κοινωνικής Ομπρέλας» της Π.Κ.Μ., όπου θα ενταχθούν όλες οι δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αναχαίτιση της ανεργίας, μέσα από την αξιοποίηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ, του ΣΕΣ 2014-2010, αλλά και μέσα από τη σύμπραξη μεταξύ Π.Κ.Μ. και Υπουργείου Εργασίας, που αξιοποιεί 285.000 ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 στην Κεντρική Μακεδονία για την ανακούφιση και την υποστήριξη των κοινωνικά αδύναμων.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Πλακιωτάκη «για την εξαιρετική συνεργασία» και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για το θεσμό των 13 περιφερειακών μηχανισμών στήριξης της κοινωνικής οικονομίας, που εισάγει το Υπουργείο Εργασίας, όπου «ως Περιφέρεια θα συνδράμουμε και θα στηρίξουμε τις ομάδες των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από την οικονομική και κοινωνική κρίση».
    Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Πλακιωτάκης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την εποικοδομητική συνάντηση. «Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συναντώ έναν καλό φίλο, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί και στη Βουλή αλλά και αργότερα, με διάφορες ιδιότητες», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.
     Ο Υφυπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τη νέα δράση του Υπουργείου Εργασίας για τη σύσταση των 13 περιφερειακών μηχανισμών στήριξης της κοινωνικής οικονομίας, με στόχο τη δημιουργία θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. «Έχουμε προβλέψει ειδικό κονδύλι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τις Περιφέρειες, διότι μας ενδιαφέρει η δράση αυτή να έχει συνέχεια και βιωσιμότητα. Στόχος μας είναι η εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, το εξαγωγικό εμπόριο, η πληροφορική, τα logistics. Φιλοδοξούμε να επενδύσουμε στην εξειδικευμένη κατάρτιση, την πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων και για αυτό το σκοπό ζητούμε την αρωγή των Περιφερειών, ώστε να αναπτύξουμε το θεσμό της κοινωνικής επιχειρηματικότητας», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης. Ο Υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η σύσταση του νέου θεσμού των περιφερειακών μηχανισμών στήριξης της κοινωνικής οικονομίας, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία, αναμένεται να ωφελήσει πάνω από 1.000 κοινωνικούς επιχειρηματίες στην περιοχή, όπου ήδη λειτουργούν 65 κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.