Την έκπληξη και βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία εξέφρασε ο Πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο. Ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι η ελευθερία του Τύπου και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης είναι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και δήλωσε ότι η ΕΕ παίρνει πολύ σοβαρά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και πέρα από την όποια πρόοδο θα πρέπει να τονίζονται και τα προβλήματα.

soults-522x330

Ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε σοκαρισμένος από τις χθεσινές τουρκικές επιδρομές σε μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην αντιπολίτευση, κάτι που όπως δήλωσε αποτελεί ανησυχητικό σημάδι. Ο ίδιος ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές ότι είχε ήδη ζητήσει από την τουρκική πρεσβεία, εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να δώσει εξηγήσεις για το συμβάν και επεσήμανε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις πολύ στενά.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Το ΕΚ θα συζητήσει την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία και την πρόσφατη καταστολή των μέσων ενημέρωσης την Τετάρτη με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. Θα θέσει σε ψηφοφορία σχετικό ψήφισμα τον Ιανουάριο.

Οι ψηφοφορίες για τις έξι εκθέσεις κωδικοποίησης του Andrzej Duda, όσον αφορά την Ισλανδία, το αντι-ντάμπινγκ, τις εισαγωγές και εξαγωγές, που ήταν προγραμματισμένες για την Τρίτη, αναβλήθηκαν και θα λάβουν χώρα σε μεταγενέστερη σύνοδο.
Η ολομέλεια συμφώνησε ότι θα πρέπει να κατατεθεί ένα ψήφισμα σε συνέχεια της συζήτησης που θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015. Η ψηφοφορία επί του ψηφίσματος αυτού θα γίνει τον Ιανουάριο.

Απερχόμενοι ευρωβουλευτές

Η Βελγίδα ευρωβουλευτής Annemie Neyts-Uyttebroeck (Φιλελεύθεροι) παραιτήθηκε, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015.