Οι αποκαλύψεις από τη Γερουσία των ΗΠΑ για τη χρήση βασανιστηρίων από τη CIA και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης των κρατουμένων στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, με την εικαζόμενη συνενοχή και ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, θα συζητηθεί στο ΕΚ με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Ιταλό υφυπουργό Benedetto Della Vedova την Τετάρτη στις 3μμ ώρα Γαλλίας

dca293ae92c4a3ee637ad9accc091942_XL

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ζωντανά στην ολομέλεια μέσω του EP Live και EbS+.

Οι έρευνες του ΕΚ για τις δράσεις της CIA

Η εικαζόμενη χρήση ευρωπαϊκών κρατών από τη CIA για τη μεταφορά και την παράνομη κράτηση ατόμων διερευνήθηκε από μια προσωρινή επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θεσπίστηκε το 2006.

Στην τελική της έκθεση, η οποία εγκρίθηκε από το ΕΚ στις 14 Φεβρουαρίου 2007,  εκφράστηκε θλίψη για την παθητικότητα ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της CIA.

Το κείμενο της έκθεσης ανέφερε ότι το πρόγραμμα των κατ εξαίρεση παραδόσεων (“extraordinary rendition”) στην πλειονότητα των περιπτώσεων συνεπάγονταν πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως κράτηση σε απομόνωση και βασανιστήρια. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τα θύματα – ή τους δικηγόρους τους – τα οποία κατέθεσαν στην ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Ένα σχετικό ψήφισμα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Φεβρουαρίου.

Ψήφισμα για την εικαζόμενη χρήση κρατών από τη CIA για τη μεταφορά και παράνομη κράτηση ατόμων (2007):