Στην ημερίδα με θέμα «Οργάνωση και συντονισμός της Διαβούλευσης για την ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς Απόρους ως το 2020, του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο κ. Τζιτζικώστας, που ήταν κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, μαζί με τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου, παρουσίασε διεξοδικά το σχεδιασμό για την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος για την ανακούφιση των απόρων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

141218_o_Perifereiarchis_Ap_Tzitzikostas_k_Yfypourgos_Ergasias_V_Kegkeroglou_stin_imerida_PKM_gia_Epixeir_Programma_Syndromis_pros_aporous
«Για μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί ηθική και πολιτική δέσμευση η αρωγή προς τους συμπολίτες που έχουν την ανάγκη μας. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ξεκινάμε έγκαιρα και στοχευμένα την προετοιμασία και τη διαβούλευση για την άμεση ενεργοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος που αφορά στην ενίσχυση των απόρων συμπολιτών μας.
Σε μια περίοδο κατά την οποία δυστυχώς οι ευάλωτοι κοινωνικά συμπολίτες μας πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της παρατεταμένης και σφοδρής κρίσης, αναπτύσσουμε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους του νεοσύστατου Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους, που συνιστά σημαντικό εργαλείο τόσο για τη χώρα όσο για την Περιφέρειά μας. Το συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020, θα προωθήσει στοχευμένες δράσεις που αφορούν τόσο στη διανομή υλικής βοήθειας όσο και σε συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Οφείλουμε να διαμορφώνουμε ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, ώστε η ενεργοποίηση του προγράμματος να γίνει ταχύτατα, καθώς οι ανάγκες μας στην Κεντρική Μακεδονία είναι αυξημένες. Το ποσοστό των ανέργων στην Περιφέρειά μας ξεπερνά το 30% και διπλασιάζεται στους νέους, αγγίζοντας το 60%, τη στιγμή που 235.000 συμπολίτες μας χαρακτηρίζονται ως άποροι και ευάλωτοι, ενώ 15.000 σιτίζονται καθημερινά σε συσσίτια εκκλησιών, δήμων και των φιλόπτωχων συλλόγων.
Έθεσα στον Υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου το πολύ σημαντικό και χρήσιμο ζήτημα της δημιουργίας συμπράξεων. Είναι κρίσιμο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να συμμετάσχει σε περισσότερα από ένα σχήματα, δημιουργώντας στοχευμένες συμπράξεις στις περιφερειακές ενότητες, όπου οι ανάγκες κοινωνικής πολιτικής είναι διαφοροποιημένες.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θέλει να δώσει απαντήσεις στις νέες προκλήσεις που δημιούργησε η κρίση στην καθημερινότητα των πολιτών. Θέλει να δώσει απαντήσεις πειστικές, ρεαλιστικές και αποτελεσματικές. Απαντήσεις που έχουν το στοιχείο της ελπίδας ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι ο κανόνας. Στηρίζουμε τις ελπίδες μας στη συλλογική δράση, μέσα από πράξεις και συνέργειες που θα διαμορφώσουν τις συνθήκες για την άρση των κοινωνικών αδικιών, τη φροντίδα των αδύναμων και τη δίκαιη αντιμετώπιση όλων των συμπολιτών μας. Στην Περιφέρειά μας ανοίγουμε μια “κοινωνική ομπρέλα” «Κοινωνική Ομπρέλα» με δράσεις αλληλεγγύης για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, προκειμένου να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη και πρωτίστως, ανθρώπινη Περιφέρεια», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου, αρμόδιος για τα θέματα Κοινωνικής Προστασίας και Πρόνοιας, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Εξασφαλίσαμε 330 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα έξι χρόνια για να στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους με παροχή των βασικών αγαθών. Η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με τη θεσμική συνεργασία του Δημοσίου, της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών. Η Κοινωνική Σύμπραξη, θεσμική έκφραση της συνευθύνης και της συνέργειας όλων, αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διατιθεμένων πόρων με αποτελεσματική διαφάνεια. Σήμερα παρουσιάσαμε στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη, το Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Υλικής Βοήθειας του Ταμείου Ευρωπαϊκής βοήθειας για τους Απόρους(FEAD), το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» καθώς και με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα σε κάθε περιφέρεια. Ήδη έχουν αποκεντρωθεί στις περιφέρειες 800 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση των δράσεων που θα περιλαμβάνονται σε κάθε Περιφερειακό Πρόγραμμα».
Σε ό,τι αφορά στην πιλοτική εφαρμογή του «Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος» , ο Υφυπουργός ανέφερε ότι μέχρι «σήμερα έχουν υποβληθεί 23.903 αιτήσεις για 33.9457 που αφορούν 33.947 δικαιούχους. Εντός των ημερών αναμένεται η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης στους δικαιούχους, για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και διασταύρωση στοιχείων».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε επίσης ότι «Προχωρούμε με θεσμικές και επιχειρησιακές πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας και κοινωνικής ενσωμάτωσης τόσο των ευπαθών ομάδων και του πληθυσμού που βιώνει την ακραία φτώχεια, όσο και των νοικοκυριών που βρίσκονται στο φάσμα της σχετικής φτώχειας».

Επισυνάπτεται σε αρχείο Power Point η παρουσίαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής 2015-2020».