Στο νοσοκομείο Έδεσσας λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η Μονάδα αυτή καλύπτει τις ανάγκες των νεφροπαθών για αιμοκάθαρση όλου του Νομού Πέλλας.

nosokomeioedessas-660x330
Συμπολίτες μας από την Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, την Αριδαία, τη Σκύδρα και τα χωριά τους υποβάλλονται τρεις φορές την εβδομάδα και για 4 ώρες στο βάσανο της αιμοκάθαρσης, δίνοντας ένα πραγματικό αγώνα ζωής μαζί με τους Γιατρούς και το Νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου.
Αν θεωρήσουμε ότι ο πολιτισμός μιας σύγχρονης χώρας χαρακτηρίζεται από την υγεία και την παιδεία της, τότε η πατρίδα μας και, ειδικότερα, ο Νομός μας – η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας θα πρέπει να ντρέπονται. Οι νεφροπαθείς αιμοκαθαίρονται στο ημιυπόγειο του Νοσοκομείου Έδεσσας!
Όταν ανεγέρθηκε το καινούριο κτίσμα, όλοι πιστέψαμε ότι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Έδεσσας θα είχε, μετά από δεκαετίες, μια θέση στο καινούριο κτήριο. Πιστέψαμε ότι θα φεύγαμε από αυτό το μπουντρούμι. Δυστυχώς, στεγάστηκαν μόνο τα εξωτερικά Ιατρεία και – άκουσον άκουσον – οι Διοικητικές υπηρεσίες.
Ακολούθησε επίσκεψη του πρώην Υπουργού Υγείας ο οποίος υποσχέθηκε την άμεση μεταφορά και την κάλυψη της δαπάνης στο ισόγειο του Νοσοκομείου. Δυστυχώς και πάλι δεν έγινε τίποτα! Παρόλα αυτά, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου ετοίμασαν τη μελέτη για τη μεταφορά.
Καθημερινά, ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό αγωνίζονται με τον θάνατο σε ένα ημιυπόγειο χωρίς σύστημα εξαερισμού, χωρίς χώρο για τα επείγοντα προσωπικά, χωρίς γραφείο για τους γιατρούς, χωρίς σύστημα παροχής οξυγόνου ανά κλίνη, χωρίς… χωρίς… χωρίς…
Έντρομοι οι νεφροπαθείς, αφού δεν υπάρχει χώρος για τα επείγοντα προσωπικά, παρακολουθούν, σε κοινή θέα, την αιμοκάθαρση βαρέων περιστατικών ή και θανάτους βaρέως πασχόντων.
Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα σε όλες τις ενέργειες για την μετεγκατάσταση της Μονάδα Τεχνητού Νεφρού από το ημιυπόγειο που βρίσκεται σήμερα σε χώρο κατάλληλο του Νοσοκομείου Έδεσσας.
Το ψήφισμα αυτό ψηφίσθηκε με την υπ΄ αριθμ. 308/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας στην 30η συνεδρίαση της 20ης Δεκεμβρίου 2014.