Συζήτηση για τα μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας ενόψει της συνόδου κορυφής
Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη στις 9πμ (ώρα Γαλλίας) με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής και θα συμπεριλάβουν σε ψήφισμα την ίδια μέρα τις προτάσεις τους για τα μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Το ζήτημα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες στις 12 Φεβρουαρίου.
stin-atzenta-tis-sunodou-korufis-kai-i-mosxa_3.w_l

H χρήση βασανιστηρίων από τη CIA και ο ρόλος των χωρών της ΕΕ
Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν με ψήφισμα τους να δοθεί ένα τέλος στην ατιμωρησία σε συνέχεια των αποκαλύψεων της Γερουσίας των ΗΠΑ για τη χρήση βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης των κρατουμένων στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 9ης Σεπτεμβρίου και την φερόμενη συνενοχή ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ. Η ψηφοφορία θα γίνει την Τετάρτη.

Συζήτηση για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και το Ιράκ
Η σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και το Ιράκ, η οποία επιδεινώνεται από τη χρήση βίας του Ισλαμικού Κράτους, θα συζητηθεί την Τετάρτη στο ΕΚ με την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Συζήτηση για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ
Το ΕΚ θα πραγματοποιήσει συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και εκπροσώπους της Λετονικής προεδρίας την Τετάρτη το βράδυ αναφορικά με τη θέσπιση “ευρωπαϊκού πλαισίου για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα” και το κατά πόσον τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στους τομείς αυτούς.

Συζήτηση στο ΕΚ για την FRONTEX
Οι ρόλοι, οι πόροι και οι δυνατότητες του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο θα συζητηθούν με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής την Τετάρτη το βράδυ.

Αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος στα επεξεργασμένα τρόφιμα
Η χώρα προέλευσης του κρέατος που χρησιμοποιείται ως συστατικό στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως π.χ. στα λαζάνια, θα πρέπει να αναγράφεται με σαφήνεια, όπως συμβαίνει και με το νωπό βοδινό κρέας. Αυτό θα υποστηρίξουν οι ευρωβουλευτές στη συζήτηση τη Δευτέρα το βράδυ. Στο σχετικό ψήφισμα που θα υιοθετηθεί την Τετάρτη, το ΕΚ αναμένεται να ζητήσει από την Επιτροπή να υποβάλει νομοθεσία για το σκοπό αυτό.

Η πρόσβαση σε καινοτόμα και οικονομικά φάρμακα
Οι προβληματισμοί για τους ασθενείς που μπορεί να στερούνται των καινοτόμων φαρμάκων λόγω του υψηλού κόστους τους θα τεθούν στο επίκεντρο σχετικής συζήτησης στο ΕΚ την Τετάρτη. Οι υψηλές τιμές των νέων θεραπειών για ασθένειες όπως η ηπατίτιδα C οδήγησε τους ευρωβουλευτές και ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ να ανοίξουν εκ νέου τη συζήτηση σχετικά με τα πιθανά μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ για να βοηθήσουν την πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικά προσιτές και καινοτόμες θεραπείες.

Πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων: 1 δισ. ευρώ για το 2015
Το πρόσφατο σχέδιο για τη διάθεση 1 δισ. ευρώ στην πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων μέσα στο 2015, δηλαδή το ένα τρίτο της συνολικής χρηματοδότησης για την περίοδο 2014-2020, θα συζητηθεί με την Επίτροπο Thyssen το πρωί της Τρίτης. Το σχέδιο αυτό μπορεί να αυξήσει κατά τριάντα φορές τη χρηματοδότηση που θα λάβουν τα κράτη μέλη της ΕΕ το 2015 προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειές τους για την επαναφορά 650.000 νέων στην αγορά εργασίας.

Ψήφισμα για τους μαζικούς τάφους αγνοουμένων στην κατεχόμενη Κύπρο
Το ΕΚ θα συζητήσει και θα θέσει σε ψηφοφορία την Πέμπτη το πρωί τρία ψηφίσματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Ένα από τα ψηφίσματα θα αφορά τους μαζικούς τάφους αγνοουμένων της Άσσιας στο χωριό Ορνίθι στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.