101
Μια μοναδική εμπειρία στο κέντρο της Ευρώπης έζησαν όσοι βρέθηκαν στο Καρναβάλι του Πτούι στην Σλοβενία με το σύλλογο Αρκούδες-Μέτσκες. Ο σύλλογος ο οποίος εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία καρναβαλικών φορέων και οργανώσεων δέχτηκε πρόσκληση να συμμετέχει σε ένα από τα αρχαιότερα καρναβάλια της Σλοβενίας στην μεσαιωνική πόλη του Πτούι στις 7-8 Φεβ 2015. Το καρναβάλι φέρει το όνομα κουρεντοβάνιε και είναι αφιερωμένο όπως και τα περισσότερα καρναβάλια από την αρχαιότητα, στον κούρεν, τον κούρο, το σύμβολο της γονιμότητας που συνόδευε και τα αρχαία χρόνια τις φαλλικές γιορτές.

103

Ο δήμαρχος του Πτούι καθώς και οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας υποδέχτηκαν την Εδεσσαϊκή αποστολή στο δημαρχείο της πόλης με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ.Γιώργο Μάτη και τον επί των δημοσίων σχέσεων Βαγγέλη Κυριακού. Η συμμετοχή του Συλλόγου Αρκούδες-Μέτσκες ήταν η μοναδική από την Ελλάδα στο διεθνές αυτό καρναβάλι με συμμετοχή από 30 χώρες με μακρινότερη την Βολιβία. Το καρναβάλι γίνεται στα πλαίσια ενός 20ήμερου προγράμματος όπου η μια από τις δύο κεντρικές παρελάσεις αφιερώνεται στην παράδοση με έντονα στοιχεία και παραδόσεις της κάθε περιοχής.

120

Μετά το σύνθημα του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας του καρναβαλιού ξεκίνησε μπροστά από το Δημαρχείο μια παρέλαση με 42 συμμετοχές και κράτησε πάνω από 3 ώρες αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού στο χιονισμένο κέντρο της πανέμορφης μεσαιωνικής πόλης. Ο σύλλογος Αρκούδες-Μέτσκες, συνοδεία πενταμελούς ορχήστρας, χάρισε στο κοινό άπειρο γέλιο με τα καμώματα των αρκούδων και ένα μικρό δρώμενο για τον κύκλο ζωής και την ευδαιμονία της φύσης που έρχεται με την άνοιξη αφού φύγει ο χειμώνας. Σε κάθε γωνιά όλα τα μαγαζιά της πόλης πρόσφεραν ζεστό κρασί με φρούτα στους επισκέπτες.

121

Αμέσως μετά ο σύλλογος συμμετείχε σε εκδήλωση που οργάνωσε η καρναβαλική επιτροπή στο χωριό Πολτσάνε και στο οποίο συμμετείχε και ο σύλλογος Αρκούδες-Μέτσκες μέσα στο χώρο ενός πρότυπου για τα δικά μας μάτια σχολείου … όπου τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τις παραδόσεις άλλων περιοχών της χώρας καθώς και άλλων χωρών τονίζοντας την σημασία του καρναβαλιού ως αξία αυτοσαρκασμού και αυτοσεβασμού.

123

Ακολούθως ο σύλλογος βραβεύτηκε σε ειδική τελετή αναγνώρισης και ένταξης στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία καρναβαλιού ενώ συνέντευξη στο reuters παραχώρησε ο Βαγγέλης Κυριακού τονίζοντας την αξία της κοινής παράδοσης των ευρωπαϊκών λαών στο καρναβάλι με ρίζες στις αρχαίες διονυσιακές τελετές με αφορμή τον ερχομό της άνοιξης και ευχαριστώντας δημόσια την διοργανώτρια πόλη και τους κατοίκους της για την ευγενική φιλοξενία και ειλικρινή συνεργασία.

124

Μαζί με την Εδεσσαϊκή Αποστολή βρέθηκε και το εδεσσαϊκό ιντερνετικό τηλεοπτικό κανάλι TASTV στο οποίο υπάρχει πλούσιο φωτορεπορτάζ αλλά και βίντεο από την συμμετοχή. Όλοι οι συμμετέχοντας γύρισαν πιο πλούσιοι σε εμπειρίες και πλέον ο σύλλογος είναι έτοιμος για την δική του συμβολή στο Εδεσσαϊκό Καρναβάλι με την οργάνωση του Γύρου Πόλης το Σάββατο στις 14 Φεβρουαρίου ώρα 12μ καθώς και της εκδήλωσης του Εδεσσαϊκού Παραδοσιακού Καρναβαλιού που οργανώνεται αμέσως μετά στο πεζόδρομο με καλεσμένους για φέτος τα Μπουμπάρια της Φλώρινας.