Καταργήση Ειδικοτήτων – Διαθεσιμότητες – Απολύσεις

Σε μια εποχή πρωτοφανών ποσοστών ανεργίας των νέων, η προηγούμενη κυβέρνηση προέβη στην κατάργηση τομέων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Τομέων που συγκέντρωναν την προτίμηση ενός μεγάλου ποσοστού μαθητών/τριων. Μάλιστα, ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος τόνιζε τη σημασία τους, στην ομιλία του σε ιδιωτικό ΙΕΚ που ίδρυε τμήματα αυτών των τομέων, την αμέσως επόμενη μέρα της κατάργησής τους στη Δημόσια Εκπαίδευση.
Είναι προφανές ότι, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, τώρα κατευθύνονται στην ιδιωτική κατάρτιση, πληρώνοντας μεγάλα ποσά για εκπαίδευση που προσφερόταν δωρεάν. Οι υπόλοιποι; Ποιος νοιάζεται;
Η Α ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ ζητά την άμεση επανασύσταση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και την επιστροφή όλων των διαθέσιμων-απολυμένων συναδέλφων μας, και του απολυμένου υποστηρικτικού προσωπικού των Σχολείων (σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες) που βρέθηκαν στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης, ώστε να λειτουργήσουν το φετινό Σεπτέμβριο όλοι οι τομείς και ο κρίσιμος για το Νομό μας Τομέας Υγείας και Πρόνοιας.
aelme_pellas_1

Θέμα: Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων

Το ζήτημα της Σχολικής επιθετικότητας (booling) συζητιέται πλέον ανοικτά στην κοινωνία. Οι αιτίες στην εποχή της κρίσης είναι πολλές. Σίγουρα όμως, τεράστια Σχολεία με ελλιπές προσωπικό δεν βοηθούν στη λύση του προβλήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ κ.Νεκτάριος Κορδής, κατά τη διάρκεια της πενταετίας των μνημονίων 2010 έως 2014 έγιναν αθρόες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, ενώ είχαμε και, πρωτοφανή για τα εκπαιδευτικά δεδομένα, μέιωση του αριθμού των εκπαιδευτικών με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, με αποτέλεσμα την ακούσια ή εκούσια απαξίωση και συρρίκνωση του αγαθού της Δημόσιας Παιδείας προς όφελος της ιδιωτικής αγοράς.
Στην περιοχή μας έγιναν δύο εξαιρετικά προβληματικές συγχωνεύσεις:
Η συγχώνευση του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ ΑΡΙΔΑΙΑΣ και η άτυπη «συγχώνευση» του ΕΠΑΛ και της ΕΠΑΣ Έδεσσας. Δημιουργήθηκαν γιγάντια, δυσλειτουργικά σχολεία με 600 παιδιά και 73 εκπαιδευτικούς πολλοί από τους οποίους διαβιούν πανικόβλητοι και εργάζονται σε καθεστώς μεγάλης πίεσης σε 3 σχολεία ταυτόχρονα!
Και στις δύο περιπτώσεις τα σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Επιπλέον, δεν υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη για να ανταποκριθεί στις αυξημένες διοικητικές απαιτήσεις αυτών των σχολείων.
Η Α΄ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ, θεωρώντας ότι η νέοι μας είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη στο αύριο της χώρας μας, ζητά την άμεση λύση του προβλήματος και την επίσπευση των διαδικασιών αναστολής – ανάκλησης των συγχωνεύσεων – καταργήσεων Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ήδη έγινε σε σχολικές μονάδες περιοχών της χώρας (Πειραιά, Πετρούπολη ,Ηλεία, Κρήτη και Ανατολικό Αιγαίο).

Θέμα: Άμεση κατάργηση του νέου πειθαρχικού δίκαιου

Το τεκμήριο της αθωότητας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο στη χώρα μας, προβλέπεται από διεθνείς συμβάσεις και είναι αναπόσπαστο τμήμα του νομικού πολιτισμού από τη ρωμαϊκή εποχή.
Το νέο άδικο πειθαρχικό δίκαιο: α) καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας με την επιβολή της προληπτικής αργίας β) δεν διαχωρίζει το παράπτωμα από το αδίκημα με αποτέλεσμα να θεωρείται ο οποιοσδήποτε ένοχος ακόμα και για ήσσονος σημασίας αστικές διαφορές ή ανώνυμες καταγγελίες γ) διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όταν μεσούσης της σχολικής χρονιάς απομακρύνονται από την εργασία τους συνάδελφοι για δικαστική διαδικασία που εκκρεμεί, δεν έχει τελεσιδικήσει και για παράπτωμα που δεν έχει καμία σχέση με την παιδαγωγική λειτουργία των συναδέλφων ή των σχολικών μονάδων που υπηρετούν.
Η Α΄ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ ζητά:
Να καταργηθεί άμεσα ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας 4057/14-3-2012 και ο Ν. 4093/2012 που θεσμοθετεί προληπτικά την αργία και να πάμε σε νέο, πιο δημοκρατικό.
Να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά Πειθαρχικά Συμβούλια και να επανέλθουν οι υποθέσεις στα Υπηρ. Συμβούλια.
Να συμμετέχουν οι αιρετοί στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με αυξημένη αναλογία, εκφράζοντας την αντίληψη των εργαζόμενων (εκπαιδευτικών κλπ).
Να δοθεί άμεση αναστολή των υποχρεωτικών αργιών που δεν αφορούν πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα ή έχουν σχέσεις με συνδικαλιστικές διώξεις.
Να διασφαλιστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο και προβλεπόμενο από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας – τεκμήριο της αθωότητας.
Η Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ ζητά την άμεση κατάργηση του νέου πειθαρχικού δίκαιου εξαιτίας του οποίου λοιδορήθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν αδίκως πολλοί συνάδελφοί μας.

Θέμα: Μετατάξεις απο τη Β/θμια στην Α/θμια Εκπαίδευση

Σα να μην έφταναν τα προβλήματα της Παιδείας μας, φέτος είχαμε και εκλογές. Αυτή η γιορτή της δημοκρατίας σκιάζεται από την ιδιοκτησιακή αντίληψη διαφόρων κομμάτων που θεωρούν τον κρατικό μηχανισμό τσιφλίκι τους.
Λίγο πριν τις εκλογές , είχαμε νέο κύμα «υποχρεωτικών» (όπως τις χαρακτήρισε το Υπουργείο) μετατάξεων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση . Πρόκειται, κυρίως, για Γυμναστές και καθηγητές Πληροφορικής , οι οποίοι θα βρεθούν κατευθείαν στους τόπους συμφερόντων τους, την ίδια ώρα που:
α) Δεν έχουν δοθεί οργανικές θέσεις στους ήδη υπηρετούντες από μετάταξη στην Πρωτοβάθμια και
β) δεν έχουν ικανοποιηθεί αιτήσεις μετάταξης που έγιναν έως και έναν χρόνο πριν, με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν θέσεις!
Το Δ.Σ. της Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ καταγγέλλει τις αδιαφανείς διαδικασίες που υιοθετήθηκαν σε όλη τη διαδικασία των μετατάξεων.
Οι υποψήφιοι δήλωναν τα μόρια τους με υπεύθυνη δήλωσή τους, χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος από την υπηρεσία.
Τα κενά και τα πλεονάσματα προσδιορίστηκαν από μονοπρόσωπα όργανα: Διευθυντές Εκπαίδευσης, Περιφερειακούς Διευθυντές, Υπουργό Παιδείας
Οι μετατάξεις έγιναν από το γραφείο του Υπουργού Παιδείας και όχι από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Οι προεκλογικές ρουσφετολογικές μετατάξεις επιβάλλεται να ακυρωθούν.
Ζητάμε να ξεκινήσει από την αρχή πάλι η διαδικασία των μετατάξεων, επειδή οδηγούν ακόμη και τον πιο καλοπροαίρετο πολίτη να υποπτευθεί προεκλογικό ρουσφέτι και επειδή τέτοιες μεθοδεύσεις αμαυρώνουν και καταστρέφουν κάθε έννοια συναδελφικότητας

Για το Δ.Σ. Α΄ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΟΥΛΓΕΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ