Με το σύνθημα «Ο κόσμος της εργασίας μαζί για την ισότητα», οι εθνικοί εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) με τη συμβολή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) υλοποιούν την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 κοινές πανελλαδικές δράσεις για την προώθηση της ισότητας και την καταπολέμηση των απαγορευμένων διακρίσεων στους χώρους εργασίας.
otan-pairneis-gemizoun-ta-cheria-otan-dineis-gemizei-i-kardia
Οι κοινές αυτές δράσεις αποτελούν δέσμευση των μερών στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2014, οι οποίες αναδεικνύουν τον κρίσιμο ρυθμιστικό ρόλο της και τη σύνδεσή της με την κοινωνία.
Η τεχνική συμβολή του ILO και του Γραφείου Διασύνδεσής του στην Αθήνα στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής είναι καίριας σημασίας.
Οι κοινές αυτές δράσεις επιδιώκουν να αναδειχθεί η αξία του κοινωνικού διαλόγου για την ευαισθητοποίηση του κόσμου της εργασίας στην ισότητα των φύλων, στη διαφορετικότητα, την πολυφυλετική και αλληλοεξαρτώμενη σύγχρονη κοινωνία και σηματοδοτούν την ανάγκη οικοδόμησης κουλτούρας σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη σημασία έγκαιρης και αποτελεσματικής καταπολέμησης των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας στους χώρους εργασίας.
Κοινός στόχος είναι να διαδοθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια ότι οι οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών είναι μαζί στον αγώνα κατά των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Στο πλαίσιο της κοινής αυτής πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 4, Μαρτίου επτά κοινές παράλληλες δράσεις σ’ όλη τη χώρα (Αθήνα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Βόλος, Πάτρα, Ηράκλειο) ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στην κεντρική ημερίδα που θα γίνει στις 12 Μαρτίου 2015 στα γραφεία της ΓΣΕΕ.

Οι πρωτοβουλίες αυτές για την «Ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου με στόχο την καταπολέμηση των απαγορευμένων από το νόμο διακρίσεων στην αγορά εργασίας» αποτελούν τμήμα του Σχεδίου Κοινών Δράσεων των Εθνικών Κοινωνικών Εταίρων με τη συμμετοχή του ILO «Για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ενδυνάμωση της αποτελεσματικής συμμετοχής τους στον κοινωνικό διάλογο», έργου υλοποιούμενου στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» 2007-2013 Προσανατολισμός στον Άνθρωπο.