Μόλις τέσσερις ημέρες χρειάστηκε να μεσολαβήσουν, για να μεταστραφεί η συμπεριφορά της κοινωνίας της Ιερουσαλήμ, απέναντι στο πρόσωπο του Χριστού, του πλέον αμφιλεγόμενου ιστορικού προσώπου και θεμελιωτή της κυρίαρχης στον κόσμο θρησκείας, του Χριστιανισμού.
Πώς και γιατί … τα βάγια έγιναν αγκάθινο στεφάνι;
Τι μεσολάβησε και ο Σωτήρας εξομοιώθηκε με τον ληστή;
Με δεδομένη και με αφορμή τη μεταφυσική διάσταση της παρουσίας του Χριστού στη γη, αξίζει να μας προβληματίσει κοινωνιολογικά, η οχλώδης και αγελαία συμπεριφορά που εκδηλώνουμε, καθώς και η απίστευτη ευκολία με την οποία εναποθέτουμε ή αίρουμε τις προσδοκίες μας, σε πρόσωπα ¨χαρισματικά¨ που εμφανίζονται στο δημόσιο βίο.
Χωρίς προβληματισμό, θέλουμε και παραπλανόμαστε, επιτρέπουμε τη χειραγώγησή μας, αγόμαστε και φερόμαστε, άχυρα στη μένη του ανέμου. Και ο λογισμός, αυτός που μας διακρίνει από τα υπόλοιπα όντα, απωθείται μπροστά στην ενστικτώδη επιθυμία για ικανοποίηση των βασικών και όχι μόνον, αναγκών μας.
Τούτες τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, ανεξάρτητα από το πόσο πιστός αισθάνεται ή είναι ο καθένας μας, παρακολουθώντας τη θρησκευτική κορύφωση και τη κοινωνιολογική σημειολογία της, θα κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή αδιέξοδη πλάνη που ζούμε και ενδεχομένως να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας στην κοινωνία και φυσικά τις προτεραιότητές μας.
Γιατί αυτό τελικά είναι….το ζητούμενο !
Να καταφέρουμε, να ξαναβαφτιστούμε, στην ηθική της κοινωνικοποίησης, που στο διάβα των αιώνων ξεχάσαμε.
Τότε που από ανάγκη υποτάξαμε το εγώ στο εμείς και αρχίσαμε όλοι μαζί να βάζουμε τους κανόνες της συνύπαρξής μας.
σοντρασΤότε που σεβόμασταν τον συνάνθρωπό μας και στέργαμε τις ανάγκες του, τότε που η στήριξη εμπεριείχε την ¨ιδιοτέλεια¨ της αυτονόητης ανάλογης συμπεριφοράς.
Αυτό καλούμαστε να κατακτήσουμε και σήμερα.
Γι αυτό, το Πάσχα πρέπει να αποκτήσει για όλους μας την υπερβατική λογική της μετάβασης σε έναν άλλο κόσμο που μας πρέπει και μας αξίζει…πολύ περισσότερο στα παιδιά μας.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !
Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ¨Εν Έργω¨
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΝΤΡΑΣ