Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, Πρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Τουρκικής Βουλής με αφορμή την υιοθέτηση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την 100η Επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

genoktonia-armeniwn660

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915 είναι μια ιστορική πραγματικότητα και υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμά του από το 1987, έχει καλέσει την Τουρκία να αναγνωρίσει το αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός της γενοκτονίας των Αρμενίων. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συστηματικά καλεί την τουρκική Κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, μέσω των ψηφισμάτων του για την Ετήσια Έκθεση Προόδου της Τουρκίας.

Επίσης, στο πλαίσιο της συζήτησης για το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Ο Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ έκανε την εξής δήλωση:

“Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψήφισμά του τιμά την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων και καταδικάζει κάθε απόπειρα άρνησης του τραγικού αυτού γεγονότος. Η σύγχρονη Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί τις τραγικές πράξεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να προχωρήσει προς το ευρωπαϊκό της μέλλον.”