egkefaliko-620x320
Η έγκαιρη διάγνωση των αιτίων που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του ατόμου.

Οι αρτηριακές βλάβες που αφορούν τον εγκέφαλο περιλαμβάνουν ασθενείς χωρίς κανένα σύμπτωμα (ασυμπτωματικούς) και ασθενείς με νευρολογικές εκδηλώσεις (συμπτωματικούς).

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνονται όσοι έχουν υποστεί έμφραγμα, πάσχουν από περιφερειακή αρτηριοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή υπερχοληστεριναιμία, γι΄ αυτό και πρέπει να ελέγχονται συστηματικά.

Οι εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται είναι:

-αιματολογικός έλεγχος

-αξονική τομογραφία εγκεφάλου

-καρδιολογικός έλεγχος (υπερηχογράφημα καρδιάς και Ηolder ρυθμού)

-έλεγχος των αγγείων με κλινική εξέταση

-υπερηχογράφημα των καρωτίδων και αγγειογραφία εξωκρανιακών και ενδοκρανιακών αγγείων.

Οι στενώσεις των καρωτίδων μέχρι τις τιμές των 70% παρακολουθούνται και θεραπεύονται συντηρητικά, ενώ μεγαλύτερες στενώσεις εκτιμώνται αν είναι συμπτωματικές ή ασυμπτωματικές και αντιμετωπίζονται χειρουργικά (ενδαρτηριεκτομή καρωτίδος).

Σε ασθενείς που η γενική κατάστασή τους είναι βεβαρημένη και η τοπογραφία των στενώσεων εμφανίζει ιδιαιτερότητα ή σε όσους έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολία του αυχένος, η θεραπεία μπορεί να είναι ενδοαυλική (μπαλονάκι).

Η χειρουργική έχει καλύτερα αποτελέσματα από την ενδοαυλική αποκατάσταση (μπαλονάκι – stent).

Όλοι οι ασθενείς πρέπει προληπτικά να λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (ασπιρίνη και κλοπιδογρέλη).

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε:

-Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία του σώματος, ιδιαίτερα στη μία πλευρά

-Ξαφνικές αλλαγές όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια ή δυσκολία στην κατάποση

-Αιφνίδια, σοβαρή κεφαλαλγία με άγνωστη αιτία

-Ξαφνικό πρόβλημα με ζάλη καθώς και δυσκολία στο περπάτημα και την ισορροπία

-Ξαφνική σύγχηση, δυσκολία στην ομιλία και την κατανόηση των άλλων.

Πώς θα διαπιστώσετε αν κάποιο άτομο έχει πάθει όντως εγκεφαλικό:

Για το πρόσωπο: ζητήστε από το άτομο που δείχνει συμπτώματα εγκεφαλικού να χαμογελάσει. Αν παρατηρήσετε κάποιο μούδιασμα από τη μία πλευρά του στόματος, πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό.

Χέρια: Ζητήστε από το άτομο που δείχνει συμπτώματα εγκεφαλικού να σηκώσει τα χέρια του. Αν η μία πλευρά είναι πιο αδύναμη, τότε πρέπει να φωνάξετε βοήθεια.

Ομιλία: Ζητήστε από το άτομο που δείχνει συμπτώματα εγκεφαλικού να επαναλάβει μετά από εσάς μία απλή πρόταση. Αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Τι προκαλεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

Μια κοινή αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η αθηροσκλήρωση- σκλήρυνση των αρτηριών. Πλάκα κατασκευασμένη από λίπος, χοληστερίλη, ασβέστιο και άλλες ουσίες, συσσωρεύεται στις αρτηρίες, αφήνοντας λιγότερο χώρο για τη ροή του αίματος. Ένας θρόμβος μπορεί να προκαλέσει ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αθηροσκλήρωση καθιστά επίσης ευκολότερο το να δημιουργηθεί θρόμβος. Συχνά αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να κάνουν μια αποδυναμωμένη αρτηρία να σκάσει.

Πηγή: onmed