Εχθές Παρασκευή 29 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου στις 16:00 το απόγευμα.

Οι πιο σημαντικές προ ημερήσιας διάταξης ερωτήσεις :
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Τάκος Δασκάλου ως ηθική υποχρέωση έθεσε το θέμα των εγκλήσεων μεταξύ του Δημάρχου Έδεσσας και του Δημοτικού Συμβούλου Βασίλη Δημητριάδη λέγοντας ότι αυτά τα πολιτικά ζητήματα (θέμα διαγωνισμός αποκομιδής αποριμμάτων) πρέπει να λύνονται εντός του Δημοτικού Συμβουλίου κι όχι στα δικαστήρια έτσι ώστε να συνεχίσει η παράδοση του εύρυθμου και υποδειγματικού σε ηθική Δημοτικό Συμβούλιο όπως αυτό του πλέον Καλλικρατικού Δήμου Έδεσσας. Επιπλέον υπέπεσε στην αντίληψή του να μεταφέρονται υλικά (μάρμαρα) από το πρώην λατομείο Καλαϊτζή (χωριό Νησί), ένα παλαιό θέμα που έλαβε χώρα πολλά χρόνια πριν σε ένα συγκινησιακό Δημοτικό Συμβούλιο με Δήμαρχο τον κ. Ιωάννη Σόντρα και αντιπολίτευση τότε τον κ. Ιορδάνη Τσώτσο.
DSC_0393
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιωάννης Σόντρας αναφέρθηκε στα έργα που γίνονται στην όψη του γηπέδου αν γίνονται με έγκριση της υπηρεσίας του Δήμου μιας και αποτελεί Δημόσια περιουσία. Αναφέρθηκε επίσης στο πιατάδικο των καταρρακτών πόσο νόμιμη και ηθική ήταν η κίνηση αυτή.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Δημητριάδης αναφέρθηκε στα έργα των αναπλάσεων του παρκου της πλατείας Γρανικού και επί την οδό της 18ης Οκτωβρίου πότε τελικά θα είναι έτοιμα για να μην ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι καθώς και για το πάρκο επειδή παίζουν παιδιά μην γίνει κάποιο ατύχημα. Επίσης αναφέρθηκε στην άσχημη εικόνα των αποχωρητηρίων του γηπέδου καθώς και για την κακή κατάσταση στην αίθουσα του γυμναστηρίου με τα βάρη επίσης στο γήπεδο.
DSC_0390
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Ρυσάφης ζήτησε για τρίτη φορά ενημέρωση για το πλάνο ανάπτυξης που ενδέχεται να παρουσιάσει η Δημοτική Σύμβουλος Νατάσα Ιατρίδου στο Σώμα καθώς και για τη διαφορετική στάση που κράτησε ο αντιδήμαρχος κύριος Πέτκος σε σύσκεψη στην Π.Ε. Πέλλας σχετικά με το ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας για το θέμα της λίμνης (σήραγγα) Βεγορίτιδας δηλώνοντας παρόν.

Ο Δήμαρχος απάντησε αρχικά ότι το επίπεδο που επικρατεί στο Δημοτικό Συμβούλιο όλα αυτά τα χρόνια ήταν, είναι και θα παραμείνει εξαίρετο. Στο θέμα Βεγορίτιδα όλο το σώμα κρατάει μια κάθετη και καθαρή στάση απέναντι στο ψήφισμα το οποίο είναι εμπεριστατωμένο και συνέχισε λέγοντας ότι ο κύριος Πέτκος δεν είχε πρόθεση να έλθει σε αντιπαράθεση με το ψήφισμα. Ο Καλλικρατικός Δήμος Έδεσσας Βεγορίτιδας για πρώτη φορά θα ενταχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για λίμνες και ενδέχεται να έχουμε καλύτερη εικόνα, άλλωστε αποδεικνύεται ότι πρόκειται για καταπάτηση εκτάσεων καθώς και ότι η λίμνη σταμάτησε να ανεβαίνει. Όσον αφορά την Τουριστική Α.Ε. από τη στιγμή που πέρασε σε λύση και εκκαθάριση υπάρχει νόμος ο οποίος μεταφράζεται στο ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μεταφερθούν στον Δήμο για να γίνει αυτό θα πρέπει οι αρμόδιοι να τους διαλευκάνουν τον τρόπο που θα γίνει καθώς συνεχίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματα των εργαζομένων με την παρουσία και του βουλευτή του Σύριζα κ. Σηφάκη.
Όσον αφορά τα έργα επί της 18ης Οκτωβρίου και στην πλατεία Γρανικού ο εργολάβος προβαίνει σε ηρωϊκές πράξεις μιας και η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα δεν είναι και στις καλύτερες οικονομικές δυνατές.
Για το θέμα των αποχωρητηρίων του γηπέδου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κύριος Τσιβόγλου έδωσε δίκιο στον Βασίλη Δημητριάδη και διαβεβαίωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα είναι καλύτερη η εικόνα και στα αποχωρητήρια καθώς και στο γυμναστήριο το οποίο ενδέχεται να βαφεί. Όσον αφορά την πρόσοψη του Εδεσσαϊκού σταδίου υπήρχε αίτημα από τη διοίκηση του Εδεσσαϊκού για τα σημεία που γίνονται εργασίες στα εκδοτήρια καθώςκαι για δημοσιογραφικά θεωρεία. Ο αντιδήμαρχος αθλητισμού συνέχισε λέγοντας ότι η διοίκηση του Εδεσσαϊκού πήρε την πρωτοβουλία χωρίς να περάσει η απόφαση από τα όργανα του Δήμου και ότι τους είπε να σταματήσουν τις εργασίες μέχρι να περάσει από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (Ποιότητα Ζωής).

Για το πιατάδικο που δημιουργήθηκε για μία ημέρα στο Κέντρο Καταρρακτών είπαν ότι είναι μια νόμιμη διαδικασία με ιδιωτικό συμφωνητικό.

Για το θέμα της μεταφοράς των μαρμάρων ο Δήμαρχος Έδεσσας κύριος Δημήτρης Γιάννου είπε ότι δεν γίνεται εξόρυξη απλά κουβάλανε τα απόθέματα τα οποία προϋπήρχαν.
DSC_0401
Τέλος αναφέρθηκε ότι δεν είναι δικομανής κι ότι μέχρι πριν τον εκλέξουν Δήμαρχο οι συνδημότες μας δεν ήταν άνθρωπος των δικαστηρίων, όταν εκλέχθηκε όμως υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που για ψίλου πήδημα υπήρχαν δικομανείς άνθρωποι… Δεν υπέβαλλε έγκληση ενάντια του Βασίλη Δημητριάδη και τα βρήκαν εν τέλειν με τον πολιτισμό που αρμόζει για πολιτικούς άντρες. Άλλωστε δεν έχει καταλήξει ακόμη ο διαγωνισμός ο οποίος είναι ελεγμένος καθώς και η διαδικασία είναι εξεταστέα.

Κάπου εδώ λοιπόν άρχισαν και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
DSC_0402
Αίσθηση έκάνε το 13ο θέμα της οικονομικής ενίσχυσης σε νεαρό συνδημότη μας με αρνητική εισήγηση από την αρμόδια κοινωνική λειτουργό. Μπορεί να είχε βοηθηθεί παλαιότερα με το ποσό των 2000 ευρώ και ο κύριος Σταυρόπουλος να τον συνεπικούρησε και μπράβο του γι’ αυτό με 800 δολλάρια αλλά αν ένας άνθρωπος χρειάζεται ιατρική βοήθεια θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί μην έλθουμε κι εμείς στην ίδια κατάσταση και αρχίσουμε να είμαστε αρνητικοί. Ο Δήμος θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο για τους πολίτες και βοηθώντας συνανθρώπους μας θα δώσει το έναυσμα να βοηθάνε ο ένας συμπολίτης μας τον άλλον. Πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι ευαίσθητοι κι όχι αφού έχω λεφτά θα τα κάνω περισσότερα και άφησε τον άλλον στο έλεος του Θεού. Ελπίζουμε οι επικεφαλής των παρατάξεων Δημήτρης Γιάννου, Ιωάννης Σόντρας, Αντώνης Ρυσάφης, Βασίλης Δημητριάδης και Μιχάλης Φουντάλης με την ευαισθησία που έχουν να μεριμνήσουν δίνοντας λύση σε αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα.

Το 16ο θέμα Λήψη απόφασης για τη μη επανασύσταση της Υπηρεσίας της Δημοτικής Αστυνομίας στον Δήμο Έδεσσας πάρθηκε η απόφαση ομόφωνα από το Σώμα. Ο εν τη υπηρεσία του Δήμου κύριος Δαλκαλίτσης εξήγησε ότι από τους 23 Δημοτικούς Αστυνόμους ο ένας έφυγε οι 2 παρέμειναν στον Δήμο και από τους 20 εναπομείναντες οι 6 μετατάχθηκαν στην αποκεντρωμένη διοίκηση ενώ οι 14 απορροφήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία. Έτσι λοιπόν οι 4 θέλουν να συνεχίσουν στην Ελληνική Αστυνομία ενώ οι άλλοι 10 που έχουν κάνει δήλωση να γυρίσουν στον Δήμο θα μπουν σε διοικητικές θέσεις μιας και πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Το 17ο θέμα Κοπή δέντρου ποικιλίας «λέυκη» στην κεντρική είσοδο του δημοτικού σταδίου Έδεσσας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία μιας και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Φουνταλής είπε ότι οι κοπές των δέντρων πρέπει να γίνονται σταδιακά. Υπάρχουν κι άλλες λεύκες μέσα στην πόλη αλλά δεν μπορούμε να τις κόψουμε όλες μιας και κάποιες χαίρουν άκρας υγείας έτσι δεν ενέκρινε την απόφαση αυτή και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
DSC_0398
Στο 21ο θέμα Εκλογή υδρονομέων για την αρδευτική περίοδο 2015 αποκάλυψε ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Τάκος Δασκάλου που έχει εμπειρία σε αυτό το θέμα είπε ότι οι υδρονομείς ήδη παίρνουν σε κάποια χωριά 1 ευρώ ανά ώρα για την άρδευση ενώ σε άλλα χωριά 2 ευρώ ανά παροχή κάτι το οποίο δεν είναι νόμιμο και ήταν σίγουρος ότι δεν έδωσε κανένας εντολή για μια τέτοια απόφαση. Συνέχισε λέγοντας ότι έπρεπε να συγκληθεί το Σώμα σε έκτακτη συνεδρίαση για αυτό το θέμα στις 15/5 κάτι το οποίο δεν έγινε. Το θέμα των υδρονομέων ήλθε ετεροχρονισμένα και για άλλη μια φορά προλάβαμε στο τσάκ και όπως είπε ο δήμαρχος Έδεσσας «ματώσαμε για να πάρουμε την έγκριση από την αποεκντρωμένη διοίκηση». Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά και του χρόνου να μεριμνήσουμε από φέτος τις κινήσεις μας.

Τέλος 22ο θέμα Έγκριση τοποθέτησης ενημερωτικών πινακίδων στον Δήμο Έδεσσας. Σε λίγο καιρό σε πολλά σημεία της πόλης μας θα έχουμε φωτεινές πινακίδες με τον ενημερωτικό χάρτη της πόλης. Υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις σχετικά με το πως θα μπουν, πόσο χώρο θα πιάνει. Μερικές εκ των θέσεων που θα μπουν θα είναι ΙΚΑ-ΠΕΔΥ, Γήπεδο, Νομαρχία, στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο κ.α.

Του Δημοσιογράφου Αναστάσιου Δούκλη