Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού που περιελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών πραγματοποιήθηκαν στα Σεβαστειανά και στο Ριζό του Δήμου Σκύδρας όπου συμμετείχε η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου.
pontioi
Η Δήμαρχος Σκύδρας, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής: « Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί ένα από τα μελανότερα γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας. Οι Έλληνες του Πόντου υπέστησαν βιαιοπραγίες, διώξεις και δολοφονίες με πρωτοφανή αγριότητα. Όσοι διασώθηκαν ακολούθησαν την προσφυγιά επιστρέφοντας στη Μητέρα Ελλάδα, όπου με κόπους και θυσίες έχτισαν μια καινούργια ζωή. Ενσωματώθηκαν στην ελληνική κοινωνία και κατάφεραν γρήγορα να διακριθούν και να διαπρέψουν σ΄όλους τους τομείς της κοινωνίας, της παιδείας, του πολιτισμού, της πολιτικής και της οικονομίας συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο και στην ευημερία της χώρας.
Σήμερα, ο ελληνισμός τιμά τη μνήμη τους και ζητά τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελληνοποντίων ως οφειλόμενη τιμή και δικαίωση, χωρίς διάθεση μίσους κι αντεκδίκησης, αλλά ως ιστορικό παράδειγμα ενός λαού, από τον ελληνισμό της Ανατολής, που αντιστάθηκε, αγωνίστηκε, επιβίωσε και διακρίθηκε».