Συνάντηση με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη είχε σήμερα στο γραφείο του στην Π.Κ.Μ., ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
150508             -          1
Η συνάντηση διήρκεσε για περισσότερη από μιάμιση ώρα και συζητήθηκαν κυρίως ζητήματα σχετικά με το ΕΣΠΑ, τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, το μεταναστευτικό, τα ταμειακά διαθέσιμα των Περιφερειών, την οικονομική κρίση και θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.
Μετά τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: «Υποδέχτηκα σήμερα με μεγάλη χαρά έναν παλιό και καλό μου φίλο, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, μια ιδιαίτερα χρήσιμη φωνή για την παράταξη της κεντροδεξιάς και έναν άνθρωπο που έχει αποδείξει από όποιο πόστο κι αν βρέθηκε την αποτελεσματικότητά του. Συζητήσαμε για μια σειρά από θέματα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΠΚΜ. Τον ενημέρωσα για το θέμα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων των Περιφερειών και την ομόφωνη απόφαση των Περιφερειαρχών να διαθέσουμε τμήμα των ταμειακών διαθεσίμων στην προσπάθεια που κάνει η χώρα αυτή τη δύσκολη ώρα. Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με αποκλειστική ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης. Κανείς δεν περίμενε ότι μέσα σε μόλις τρεις μήνες από τις εκλογές θα βρισκόμασταν σε μια τόσο δύσκολη θέση, αλλά όταν η χώρα μας έχει ανάγκη, όταν η κοινωνία και οι πολίτες μας έχουν ανάγκη, εμείς οι Περιφερειάρχες δεν μπορούμε να μη βάλουμε πλάτη. Βέβαια, με τους δικούς μας όρους. Όρους τους οποίους αποδέχτηκε η κυβέρνηση με τον πλέον επίσημο τρόπο, δια στόματος του Πρωθυπουργού, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι είναι ένα μέτρο έκτακτο και προσωρινό και μόνο ως τέτοιο το αποδεχτήκαμε».
150508             -          2
Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης συζήτησαν επίσης για το μεταναστευτικό, όπου διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων σχετικά με το νέο σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής.
«Δυστυχώς η Κυβέρνηση κινείται στη λογική του ‘βλέποντας και κάνοντας’, χωρίς απολύτως κανένα σχέδιο και με μία λογική που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Περιφέρειά μας, αλλά θα λειτουργήσει και σε μια τελείως λάθος κατεύθυνση στο ζήτημα της αποτροπής που πρέπει να υπάρχει σε κάθε είδους μεταναστευτική πολιτική, ειδικά για μια χώρα – πύλη εισόδου, όπως η Ελλάδα. Εμείς ως Περιφερειάρχες έχουμε ξεκαθαρίσει στην Κυβέρνηση ότι δε δεχόμαστε το σχέδιο που μας παρουσίασε για προσωρινή διαμονή μεταναστών σε κάθε πόλη της Ελλάδας, αλλά αντιθέτως λέμε ότι η χώρα έχει νομοθετικό πλαίσιο για τη μετανάστευση, υπάρχουν τα Κέντρα Φιλοξενίας και είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την Κυβέρνηση τρόπους, ώστε να ενισχυθεί το ήδη υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε τον κ. Γεωργιάδη ότι η ΠΚΜ είναι για δεύτερη συνεχή χρονιά πρώτη σε ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων σε όλη τη χώρα, με 91%. Επισήμανε ωστόσο την προβληματική κατάσταση αναφορικά με το ΣΕΣ 2014-2020. «Η κατάσταση είναι προβληματική σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα, το ΣΕΣ 2014-2020, όπου με ευθύνη και της προηγούμενης, αλλά κυρίως της σημερινής κυβέρνησης έχει υπάρξει τεράστια καθυστέρηση. Έχουν χαθεί σχεδόν δυο χρόνια από το πρόγραμμα, που είναι πολύ σημαντικό επειδή συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας και ζήτησα τόσο ο κ. Γεωργιάδης προσωπικά, όσο και η ΝΔ να πιέσουν την Κυβέρνηση να προχωρήσει και το θέμα της νέας προγραμματικής περιόδου, αλλά και επιτέλους τη λειτουργία του Αναπτυξιακού Νόμου, που σήμερα δεν υπάρχει στη χώρα», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στους αρχαιολογικούς χώρους της Κεντρικής Μακεδονίας, τις προτάσεις της ΠΚΜ για τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την αγροτική οικονομία και γενικά όλο το πλαίσιο που έχει παρουσιάσει η διοίκηση της ΠΚΜ προκειμένου να τονώσει αναπτυξιακά την περιοχή και να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας.
«Μία φρέσκια και υπεύθυνη φωνή στην πολιτική είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έχει εκπλήξει θετικά. Πράγματι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στην ΠΚΜ είναι μια από τις πλέον θετικές εκπλήξεις, σε μια χώρα που έχει πέσει στη μιζέρια και δίνει μια αχτίδα αισιοδοξίας. Μιλήσαμε για το μεγάλο θέμα του μεταναστευτικού, το οποίο όπως πάει να το χειριστεί η Κυβέρνηση μπορεί να αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια των Περιφερειών και των τοπικών κοινωνιών και χαίρομαι επειδή ο κ. Τζιτζικώστας αντιμετωπίζει το θέμα αυτό με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα. Του ξεκαθάρισα ότι η δική μου φωνή και λόγω προσωπικής φιλίας, αλλά και λόγω εκτίμησης στις πολιτικές του ικανότητες είναι στη διάθεσή του για να μπορεί να αναδείξει τα θέματα που θα λύσουν προβλήματα των πολιτών. Γιατί η δουλειά μας είναι να λύνουμε τα προβλήματα των ανθρώπων και γι’ αυτό μπήκαμε στην πολιτική. Συμμεριζόμαστε κοινές αγωνίες για το πού πάει η χώρα και ελπίζουμε η Κυβέρνηση να καταφέρει να κλείσει μια συμφωνία που θα κρατήσει τη χώρα στην ευρωπαϊκή της πορεία. Είναι το όραμα που μας ενώνει όλους ανεξαρτήτως κομμάτων και προσωπικών άλλων απόψεων, είναι το μέλλον του τόπου, το όραμα του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή», επισήμανε από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.