Το βιβλίο του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ) παρουσιάζεται το Σάββατο 9 Μαϊου, στις 8 το βράδυ, στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Ιβηροαμερικάνικη Λογοτεχνία στην 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, (Helexpo, Αίθουσα Μακρινές Φωνές, Αίθουσα 15).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή και η οικονομολόγος Έλενα Παναρίτη, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Κλέλια Κλουντζού.
KAILI
Το βιβλίο αναδεικνύει την πολιτική διαδρομή του αμφιλεγόμενου ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, ο θάνατος του οποίου το 2013 άφησε «ορφανή» την λεγόμενη «επαναστατική Αριστερά» στη Λατινική Αμερική. Επίσης παρουσιάζονται η διακυβέρνηση του Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο στο Περού (1968 – 1975), που ήταν θείος του συγγραφέα αλλά και μέντορας του Ούγο Τσάβες, η δράση των ένοπλων κινημάτων, η Θεολογία της Απελευθέρωσης, οι λεγόμενες «πτήσεις θανάτου» που εφάρμοσαν οι δικτάτορες για την εξόντωση των αντιφρονούντων και άλλα σημαντικά γεγονότα από την πρόσφατη πολιτική ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Υπό τον τίτλο «Μακρινές Φωνές» (Voces Lejanas), η ΔΕΒΘ φιλοξενεί στη φετινή διοργάνωση ένα αφιέρωμα στην ποικιλομορφία του ισπανικού, πορτογαλικού και λατινοαμερικανικού πολιτισμού που εστιάζεται μεν στη λογοτεχνία και στους συγγραφείς της, συνοδεύεται δε από εικαστικές και μουσικές παρεμβάσεις και ολοκληρώνεται με κριτικές και ιστορικές προσεγγίσεις.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, συζητήσεις, εκθέσεις, προβολές και θεματικά εργαστήρια για εμβληματικούς συγγραφείς, όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Φερνάντο Πεσόα, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες και ο Εδουάρδο Γκαλεάνο. Το πρόγραμμα του αφιερώματος πλαισιώνεται από ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις των Ελλήνων εκδοτών που συμμετέχουν στην διοργάνωση, με αφορμή είτε ιστορικά, πολιτικά και βιβλία ντοκουμέντα, είτε διασκευές κλασικών έργων.

Η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει από τις 7 μέχρι τις 10 Μαϊου.