fyto_orexi-620x320
Ένα συστατικό που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή, κινέζικη ιατρική θα μπορούσε ενδεχομένως να κρύβει το μυστικό για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, υποστηρίζουν ερευνητές από ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το εκχύλισμα από το φυτό thunder god vine (Tripterygium wilfordii) καταστέλλει την όρεξη, μειώνοντας την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνει κανείς και οδηγεί σε μείωση έως και 45% στο σωματικό βάρος στα παχύσαρκα ποντίκια.

Η ένωση που οδηγεί στην απώλεια βάρους ονομάζεται celastrol και δρα ενισχύοντας τη δράση της ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη (λεπτίνη).

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους –που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell- αποτελούν έναν πρώιμο δείκτη ότι το celastrol θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός φαρμάκου για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

«Τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, μέσω της καταπολέμησης της αντίστασης στη λεπτίνη, όμως δεν έχουν αποδειχθεί επιτυχείς» σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής, ενδοκρινολόγος στο τμήμα Ιατρικής του Χάρβαρντ και του παιδιατρικού νοσοκομείου της Βοστόνης, Dr Umut Ozcan.

«Το μήνυμα της συγκεκριμένης έρευνας είναι, ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για να κάνουμε τη λεπτίνη να δουλέψει και πως υπάρχουν ακόμη ελπίδες για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Αν η ουσία Celastrol δουλέψει και στους ανθρώπους όπως στα ποντίκια, θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας πολύ ισχυρός σύμμαχος για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και τη βελτίωση της υγείας πολλών ασθενών, οι οποίοι υποφέρουν από αυτή και τις σχετιζόμενες με αυτή επιπλοκές, όπως καρδιακές ασθένειες, λιπώδες ήπαρ και διαβήτη τύπου 2».