Με λαμπρότητα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» στην Οττάβα του Καναδά. Στη μεγαλοπρεπή αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας του Καναδά, περί τα 1000 άτομα πραγματοποίησαν την πολυπληθέστερη συγκέντρωση και τη θερμότερη έναρξη περιοδικής έκθεσης στα τελευταία 20 χρόνια λειτουργίας του μουσείου, το οποίο είναι πρώτο σε επισκεψιμότητα στη χώρα του.
kanadas-entuposiaka-egkainia-tis-ekthesis-oi-ellines-apo-ton-agamemnona-ston-mega-aleksandro
Παίρνοντας τη σκυτάλη από το Μόντρεαλ (όπου η έκθεση είχε πρωτοφανή επιτυχία), και με την παρουσία του Ελληνα πρέσβη στον Καναδά κ. Γεωργίου Μαρκαντωνάτου, του Καναδού πρέσβη στην Ελλάδα κ. Ρόμπερτ Πεκ και του πρώην πρέσβη στον Καναδά κ. Ελευθερίου Αγγελόπουλου, καθώς και της αν. Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, άνοιξε η εντυπωσιακή έκθεση για το κοινό, που την υποδέχθηκε με συγκίνηση.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Μουσείου Ιστορίας του Καναδά κ. Μαρκ Ο Νιλ εξήρε τη γενναιοδωρία της Ελλάδας και τον άριστο συντονισμό των 25 μουσείων που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση της έκθεσης, και επεσήμανε με ικανοποίηση πόσο μεγάλη υπήρξε η προσέλευση τού κοινού κατά τα εγκαίνια.
Η κυρία Βλαζάκη ανέπτυξε το κεντρικό θέμα της έκθεσης που είναι η μορφή του Έλληνα και η ιστορία της Ελλάδας με τη μοναδική προσφορά της στις τέχνες, τις επιστήμες, τη φιλοσοφία, την πολιτική, μέσα από εμβληματικά έργα και από ανασκαφικά δεδομένα. Και πρόσθεσε ότι η έκθεση αυτή δείχνει ποια είναι η θέση του ελληνικού πολιτισμού στον παγκόσμιο χάρτη και πώς αναδεικνύεται με διεθνείς συμπράξεις.
Ο κ. Μαρκαντωνάτος επεσήμανε ότι η έκθεση φωτίζει την πλούσια πολιτιστική κληρονονομιά της Ελλάδας και ιδιαίτερα του βόρειου τμήματος της, της Μακεδονίας. Επιπλέον αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης για την προώθηση των ελληνοκαναδικών πολιτιστικών σχέσεων και στη σημασία της ιστορικής μνήμης στην πρόοδο της διεθνούς κοινότητας. Τέλος, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Μουσείου Ιστορίας του Καναδά να προσφέρει στο ελληνικό κοινό την έκθεση ιθαγενών πληθυσμών “Haida”.
2
Ο κ. Πεκ αναφέρθηκε στην έκθεση και ως αφορμή να επισκεφθεί κανείς την Ελλάδα, που προσφέρει σύγχρονη φιλοξενία και πολιτισμό. Η Γενική διευθύντρια του Μουσείου Αρχαιολογίας του Μόντρεαλ Pointe-à-Callière, κυρία Φρανσίν Λελιβρ είπε ότι η έκθεση αποτελεί “δώρο” της ελληνικής κυβέρνησης στους κατοίκους της Βορείου Αμερικής, οι οποίοι έχουν μία μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τον ελληνικό πολιτισμό. Τέλος η κυρία Κάθριν Κιν (National Geographic) και ο κ. Γουίλιαμ Πάρκινσον (Μουσείο Field του Σικάγου) αναφέρθηκαν στη συνεισφορά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο δυτικό κόσμο.
Στα εγκαίνια παρέστησαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τορόντο κ. Σωτήριος,ο ομοσπονδιακός βουλευτής κ. Κώστας Μενεγάκης, ο Πρόεδρος ΑΧΕΠΑ Καναδά, κ. Κένεθ Ματζιωρίνης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Οττάβα, κ. Νικόλαος Λάφκας, η εκπρόσωπος της ΕΕ στον Καναδά κυρία Μαρί Αν Κόνισξ, και εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού, η Διευθύντρια Μουσείων κυρία Σουζάννα Χούλια, η Διευθύντρια Συντήρησης κυρία Μαρία Μερτζάνη και η αρχαιολόγος κυρία Αναστασία Μπαλάσκα, στελέχη που συνεργάστηκαν ουσιαστικά στην οργάνωση της έκθεσης.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε μια έκταση 1000 τ.μ. και συμπληρώνεται από το εντυπωσιακό εποπτικό υλικό της National Geographic Society. Επίσης, συμπληρώνεται από ψηφιακή εφαρμογή από το SNF New Media Lab (Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies, SFU).
3
Την επομένη των εγκαινίων, στον ίδιο χώρο, παρουσία 250 εκπροσώπων της καναδικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, η αν. Γενική Γραμματέας τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει συνεργασίες μεταξύ κρατών και οργανισμών για μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα που διατηρούν στην επικαιρότητα θέματα όπως τον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.