sintaksi_proswrinh1-620x320
Για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η ελληνική πλευρά πρότεινε στους θεσμούς να αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όσων συνταξιοδοτούνται πριν από το 62ο έτος ηλικίας από το 2016 και έως το 2025. Από το 2016 έως το 2022 η αύξηση θα είναι ένα εξάμηνο ανά έτος, ενώ από το 2023 έως το 2025 η αύξηση θα είναι ένα έτος ανά έτος.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση από τα 56,3 έτη στα οποία θα έβγαινε κατά μέσο όρο ένας δημόσιος υπάλληλος στη σύνταξη το 2016 θα φτάσει σταδιακά στα 60,7 έτη το 2022. Επιπλέον, από τα 60,2 έτη στα οποία θα έβγαινε στη σύνταξη κατά μέσο όρος ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ, το 2022 θα φτάσει σταδιακά στα 64,3 έτη.

Ωστόσο οι δανειστές ζητούν η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων να γίνει από φέτος και χωρίς σταδιακότητα.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς στις πιέσεις των δανειστών για πιο άμεσες περικοπές στις πρόωρες συντάξεις. Μεταξύ των άλλων, η σταδιακότητα να περιοριστεί σε 4 έτη, δηλαδή έως το 2020 και η έναρξη του μέτρου να γίνει από τον Ιούλιο του 2015.

Δεν θα θιγούν τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, καθώς και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μητέρων με ανήλικα τέκνα, των ατόμων με αναπηρία, των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά αλλά και των μητέρων.

Θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται) που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος.

Επίσης σε περίπτωση αποχώρησης, θα υπάρχει πέναλτι μείωσης της σύνταξης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον από το 6% που προβλέπει ήδη το σύστημα για κάθε χρόνο και έως 5 έτη πρόωρης συνταξιοδότησης.