-            -1-020615
Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδης και Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θ. Θεοδωρίδης: «Είναι αδιανόητο να μην αποζημιώνονται οι παραγωγοί για τις καταστροφές που υπέστησαν οι πρώιμες καλλιέργειές τους, όταν οι ίδιοι είναι απολύτως συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους»

Μαζική συμμετοχή και διαμαρτυρία αγροτών, ομάδων παραγωγών και εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών Ημαθίας και Πέλλας πραγματοποιήθηκε σήμερα (2/6) στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια, με πρωτοβουλία των Αντιπεριφερειαρχών Ημαθίας και Πέλλας κκ. Κωνσταντίνου Καλαϊτζίδη και Θεόδωρου Θεοδωρίδη αντίστοιχα. Στη συνάντηση με την Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ κα. Μαρία Παππά, παραβρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής Πέλλας Ιωάννης Σηφάκης, ο Βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Δημήτρης Χαμπίδης με την ιδιότητα του Συμβούλου του Υπουργού Ευάγγελου Αποστόλου.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν άπαντες οι εκπρόσωποι των ομάδων παραγωγών και αγροτικών συνεταιρισμών Ημαθίας και Πέλλας, οι αγρότες επανέλαβαν το δίκαιο αίτημά τους για αποζημίωση, λόγω των καταστροφών που υπέστησαν οι πρώιμες καλλιέργειες (περίοδος ανθοφορίας) από τον παγετό. Ο παγετός έπληξε τις δενδρώδεις καλλιέργειες όπως τα συμπύρηνα ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια, ορεινά κεράσια κ.ά. στην ευρύτερη περιοχή των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας και Πέλλας.

Από την πλευρά τους οι Αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας και Πέλλας κ.κ. Κώστας Καλαϊτζίδης και Θεόδωρος Θεοδωρίδης τόνισαν, με έμφαση, την αδήριτη ανάγκη ικανοποίησης του δίκαιου αιτήματος των παραγωγών Ημαθίας και Πέλλας για άμεση αποζημίωση των καταστροφών στις αγροτικές παραγωγές τους.

Χαρακτηριστικά οι κ.κ. Καλαϊτζίδης και Θεοδωρίδης ανέφεραν ότι «είναι αδιανόητο να μην αποζημιώνονται οι αγρότες για τις καταστροφές που υπέστησαν στα χωράφια τους, τη στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίζουν πολλά και έντονα οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να ξεκινήσουν να μαζεύουν τις παραγωγές τους. Οι συγκεκριμένες καταστροφές έχουν βεβαιωθεί και πιστοποιηθεί από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ και των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δέντρων που εδρεύει στην περιοχή και από άλλους φορείς, επομένως χρειάζεται να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα των αγροτών το συντομότερο δυνατό, συμβάλλοντας στο βιώσιμο μέλλον των αγροτών των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας και Πέλλας».
-            -020615
Ακόμη, ζητήθηκε από τους κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες η καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες που πλημμύρισαν τα χωράφια τους από τους κωδικούς της Πολιτικής Προστασίας.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας και Πέλλας ζήτησαν από τους Βουλευτές, σε συνεννόηση με την κα. Παππά, να συναντηθούν με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Αποστόλου και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Στουπή, ώστε να προωθηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων στους αγρότες Ημαθίας και Πέλλας. Εν κατακλείδι, οι κκ. Καλαϊτζίδης και Θεοδωρίδης τόνισαν ότι «στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών θα υπάρχουν εξελίξεις ενώ το μέτρο των δραστικών κινητοποιήσεων θα αποτελεί πλέον μονόδρομο».

Οι Βουλευτές Ημαθίας και Πέλλας δεσμεύτηκαν να ανταποκριθούν στο αίτημα των κκ. Αντιπεριφερειαρχών και πρόκειται να κανονίσουν συνάντηση για το θέμα των αποζημιώσεων με τον αρμόδιο Υπουργό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ στις επόμενες ημέρες.