Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία περί μετατροπής του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτησή του να λάβει δράση προκειμένου να παραμείνει τουλάχιστον η Αγία Σοφία, ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς Μουσείο.
agia_sofia_0
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

“Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου το κυβερνητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να επικρατήσει και στις προσεχείς εκλογές της 7ης Ιουνίου στις προεκλογικές του εξαγγελίες έχει μεταξύ άλλων περιλάβει και την μετατροπή του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Η Αγία Σοφία, ένα μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς που θεμελιώθηκε το 537 και λειτουργεί εδώ και 85 χρόνια ως Μουσείο. Στα πλαίσια των εξαγγελιών αυτών πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ανάγνωση του Κορανίου από Τούρκο θρησκευτικό ηγέτη εντός του ναού και μουσουλμανική προσευχή στο προαύλιο του ναού.

Η Τουρκία μία υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα υστερεί μεταξύ άλλων σημαντικά σε ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας και Δικαιοσύνης κάτι που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην ενταξιακή της πορεία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένως σε ψηφίσματά του καλέσει την Τουρκία να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης καθώς και τη χρήση του Οικουμενικού Τίτλου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Τούτων δοθέντων ερωτάται η Επιτροπή:

-Είναι σε γνώση της οι συγκεκριμένες ενέργειες του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας;

-Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε η Αγία Σοφία ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο να μην μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος;”