italy-elections_2492563b
Σύμφωνα με τις πρώτες προβολές για το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών της Ιταλίας, η κεντροαριστερά προηγείται σε τέσσερις περιφέρειες, ενώ στις υπόλοιπες τρεις διατηρούν το προβάδισμα η Λέγκα του Βορρά και η Φόρτσα Ιτάλια.

Οι κάλπες έκλεισαν στην Ιταλία στις 23:00 (τοπική ώρα). Σύμφωνα με τις πρώτες προβολές βάσει δείγματος ψήφων, που επεξεργάσθηκε το δημοσκοπικό ινστιτούτο Πιέπολι για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης RAI, το Δημοκρατικό Κόμμα (κεντροαριστερά) προηγείται σε τέσσερις περιφέρειες, ενώ στις υπόλοιπες τρεις έχει το προβάδισμα το ξενοφοβικό κόμμα Λέγκα του Βορρά και η Φόρτσα Ιτάλια (δεξιά).

Στην Καμπανία, με πρωτεύουσα την Νάπολη, προηγείται ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς Βιντσέντσο Ντε Λούκα, με ποσοστό 42,2%.

Στην Απουλία, με πρωτεύουσα το Μπάρι, οι ψηφοφόροι, βάσει του στατιστικού δείγματος, προηγείται ο επίσης κεντροαριστερός υποψήφιος Μικέλε Εμιλιάνο, με το 44,5%. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Ενρίκο Ρόσι, υπερισχύει στην Τοσκάνη, ενώ και στην περιφέρεια Μάρκε, με πρωτεύουσα την Αγκόνα, οι προβολές δίνουν το προβάδισμα, με ποσοστό 39%, στον Λούκα Τσερισιόλι της κεντροαριστεράς.

Στην περιοχή Βένετο, βάσει της επεξεργασίας των πρώτων στοιχείων, υπερισχύει με άνεση, με ποσοστό 45,2% ο απερχόμενος περιφερειάρχης της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Λούκα Τζάια. Ενώ, παρά την μέχρι σήμερα παράδοση της περιοχής να ψηφίζει την κεντροαριστερά, στην περιφέρεια Ούμπρια, με πρωτεύουσα την Περούτζια, σύμφωνα με τις προβολές αυτές προηγείται ο κεντροδεξιός υποψήφιος Κλάουντιο Ρίτσι. Και στην Λιγουρία, με πρωτεύουσα την Γένοβα, βάσει των στοιχείων του ινστιτούτου Πιέπολι, διατηρεί προβάδισμα, με ποσοστό 32,1%,ο υποψήφιος της Φόρτσα Ιτάλια Τζοβάνι Τότι.

Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων, με μια πρώτη ανάγνωση της ψήφου μπορεί να εκτιμηθεί ότι η πιθανή υπερίσχυση της κεντροδεξιάς στην Λιγουρία εξηγείται από την καλή επίδοση του υποψήφιου περιφερειάρχη της παραδοσιακής αριστεράς, Λούκα Παστορίνο, ο οποίος αποδυνάμωσε την κεντροαριστερά του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Η Καμπανία, με την διαφαινόμενη υπερίσχυση των Δημοκρατικών, δίνει ορισμένη ικανοποίηση στην ιταλική κεντροαριστερά, παρά το ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης της, ο Βιντσέντσο Ντε Λούκα, είχε κριθεί «διαβλητό πρόσωπο» από την κοινοβουλευτική επιτροπή κατά της μαφίας. Αιτία, η δίκη για υπεξαίρεση που ο Ντε Λούκα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες.

Εξαιτίας προηγούμενης καταδίκης του για κατάχρηση εξουσίας από την πρωτοβάθμια δικαιοσύνη, θεωρείται πιθανό να παυθεί των καθηκόντων του ο Ντε Λούκα αμέσως μετά την επισημοποίηση του αποτελέσματος.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβολές στην Ούμπρια, το αποτέλεσμα αναμένεται να ερμηνευτεί ως ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για τις προτάσεις της τοπικής υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος, της Κατιούσια Μαρίνι.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν, βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων, ιδιαίτερα σημαντικό το αποτέλεσμα για το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο: οι υποψήφιοί του λαμβάνουν από 14% μέχρι 25%, ενώ στην περιφέρεια της Καμπανίας, βάσει της καταμέτρησης των κομματικών ψηφοδελτίων το κίνημα του Γκρίλο εξασφαλίζει μέχρι στιγμής τουλάχιστον την πρώτη θέση.