Ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς κατά την ομιλία του στην έναρξη της συνόδου του Ιουλίου καθώς και οι ευρωβουλευτές στο σύνολό τους απέτισαν φόρο τιμής για τη βάναυση σφαγή 8.000 ανδρών και αγοριών που συνέβη πριν από 20 χρόνια στην πόλη της Βοσνίας Σρεμπρένιτσα και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.
20150706PHT74854_original
Αυτή η πράξη γενοκτονίας ήταν ένα από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου που έχουν συμβεί στην Ευρώπη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ και η συλλογική μας αποτυχία να το αποτρέψουμε αποτελεί ντροπή, τόνισε ο κ Σουλτς, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα και διαβιβάζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Σρεμπρένιτσα, διότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση έως ότου αναγνωριστούν η οδύνη και ο πόνος, υπογράμμισε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας πώς η δηλητηριώδης ρητορική και η λαϊκιστική υποκίνηση της εθνοκάθαρσης είχαν προλειάνει το έδαφος για μια επαναχάραξη των συνόρων που αρνήθηκε τις πολυεθνικές και πολύ θρησκευτικές ρίζες των Βαλκανίων.

Όλοι πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην αναβιώσουν παλιοί δαίμονες και να υποκινηθούν τέτοιες συγκρούσεις ποτέ, προειδοποίησε.

Η πόρτα της Ευρώπης είναι ανοιχτή για όσους ακολουθούν το δρόμο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, με την κοινή αντίληψη ότι η συμφιλίωση είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, κατέληξε.

Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ulrike Lunacek (Πράσινοι, Αυστρία) θα εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο σε μία τελετή εκδήλωσης μνήμης στη Σρεμπρένιτσα στις 11 Ιουλίου .

Σχετικό ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη, μετά από συζήτηση που θα ξεκινήσει στις 8:30πμ.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Τρίτη

Οι δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 25ης και 26ης Ιουνίου καθώς και η συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα μετατέθηκαν για την Τετάρτη το πρωί.

Τετάρτη

Η δήλωση της Επιτροπής για την προετοιμασία του προγράμματος εργασίας της Επιτροπής για το 2016 θα λάβει χώρα την Τρίτη (07.07) το απόγευμα.

Πέμπτη

Προστέθηκε ψήφισμα και συζήτηση για την εκδήλωση μνήμης για την Σρεμπρένιτσα και η συζήτηση και ψηφοφορία για την έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τεχνολογία σε τρίτες χώρες αναβλήθηκε για το Σεπτέμβρη.

Απερχόμενοι ευρωβουλευτές

Ο Jörg Leichtfried (Σοσιαλιστές, Αυστρία), ο οποίος παραιτήθηκε στις 24 Ιουνίου.