Την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη δραματική έλλειψη ρευστότητας, αλλά και την ανάγκη να σταματήσει ο διχασμός της ελληνικής κοινωνίας λόγω του δημοψηφίσματος πριν να είναι αργά, εξέφρασε σε δηλώσεις του σήμερα σε ενημερωτικές εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών MEGA και ΣΚΑΪ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τη λειτουργία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λόγω των εξελίξεων, επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα από την υποχρηματοδότηση των τελευταίων μηνών, τα οποία επιδεινώθηκαν από την έλλειψη ρευστότητας των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να υπολειτουργεί.
ksana-epikentro-sfodris-kritikis-ap-tzitzikostas
«Η κατάσταση είναι οριακή», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας και σημείωσε ότι «τα λειτουργικά προβλήματα είναι πλέον τεράστια. Ανάδοχοι των έργων ανακοινώνουν ο ένας μετά τον άλλο πλέον ότι ‘παγώνουν’ τα έργα, σε μια Περιφέρεια που τα τελευταία δυο χρόνια είναι πρώτη πανελλαδικά στα ποσοστά απορρόφησης του ΕΣΠΑ. Έχουμε εργοτάξια σε πλήρη ανάπτυξη, τα οποία σταματούν το ένα μετά το άλλο. Από τον προηγούμενο Φεβρουάριο, στο όνομα της διαπραγμάτευσης, μέχρι σήμερα δε μας αποδίδει η κυβέρνηση τα 43 εκατομμύρια ευρώ για έργα του ΕΣΠΑ που έχουν ήδη εκτελεστεί στην Κεντρική Μακεδονία. Τα χρήματα αυτά είναι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και επιπλέον την τελευταία εβδομάδα η ρευστότητα είναι ανύπαρκτη. Αν δεν ολοκληρωθούν αυτά τα έργα ως το τέλος του έτους χάνονται οριστικά τα χρήματα και για να υλοποιηθούν θα πρέπει να πληρωθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους».
Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι τα προβλήματα στη λειτουργία της Περιφέρειας δεν είναι μόνο σημερινά, αλλά συσσωρεύονται το τελευταίο διάστημα και πλέον έχουν κορυφωθεί με την «καταστροφική ασάφεια» από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως τη χαρακτήρισε.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Π.Κ.Μ., είπε: «Με τα ‘παγωμένα’ έργα χάνονται θέσεις εργασίας σε μια Περιφέρεια με ανεργία μεγαλύτερη από το μέσο όρο πανελλαδικά. Υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό, την ώρα που είχε φανεί η εξαιρετική δουλειά που κάναμε με στόχο το 12μηνο τουρισμό και διαπιστώναμε αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Λόγω της αστάθειας και του φόβου άρχισαν οι ακυρώσεις. Δεν έχουμε καύσιμα για να κινήσουμε τα οχήματα της Περιφέρειας, διότι οι πρατηριούχοι ζητούν πληρωμές με μετρητά και διαγωνισμούς δεν μπορούμε να κάνουμε, επειδή δεν μπορούν οι υποψήφιοι ανάδοχοι να εξασφαλίσουν εγγυητικές επιστολές. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούμε να κάνουμε τους απαιτούμενους ελέγχους όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά ακόμη και στα τρόφιμα».
Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις και στο δημοψήφισμα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι «αυτές τις ώρες δεν πρέπει κανείς να καταλογίζει ευθύνες, ωστόσο με την καταστροφική ασάφεια των τελευταίων πέντε μηνών οδηγηθήκαμε σε απανωτά λάθη. Η κυβέρνηση λειτουργεί με τη λογική του ‘βλέποντας και κάνοντας’ όλο αυτό το διάστημα και έτσι λειτούργησε και με το δημοψήφισμα. Διχάζουν την κοινωνία για να μη διχάσουν την παράταξή τους. Το δημοψήφισμα είναι εκτός τόπου και χρόνου, επί μιας πρότασης που έχει αποσυρθεί. Η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει δημοψήφισμα. Χωρίζουν την Ελλάδα στα δυο: στην Ελλάδα του ‘ναι’ και στην Ελλάδα του ‘όχι’. Χρειάζεται μια σπίθα για να έχουμε κοινωνική έκρηξη. Υπάρχουν οι ακραίες φωνές στην Ευρώπη που θα χρησιμοποιήσουν ένα ενδεχόμενο ‘όχι’ την Κυριακή για να πετάξουν την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκής οικογένειας, έστω και ως παραδειγματισμό».
Ο κ. Τζιτζικώστας, ρωτήθηκε αν ένα ενδεχόμενο ‘ναι’ στο δημοψήφισμα θα σημάνει περαιτέρω λιτότητα και βάρη στους πολίτες και εάν βλέπει εκλογές μετά το δημοψήφισμα.
«Το ‘ναι’ δε θα είναι μια εύκολη λύση, θα είναι ένας δύσκολος δρόμος. Θα απαιτήσει θυσίες και μεταρρυθμίσεις. Αλλά είναι σαφώς καλύτερη λύση από το ‘όχι’, που για τους Ευρωπαίους θα σημαίνει ‘όχι’ στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσοι σκέφτονται να ψηφίσουν ‘όχι’ από θυμό να μην το κάνουν. Να μην καταδικάσουν τη γενιά μου και τις επόμενες γενιές σε μια μοίρα κακή για τη χώρα μας. Δεν είναι αυτή η κάλπη όπου θα βγάλουμε το θυμό μας, που σε πολλές περιπτώσεις είναι δίκαιος. Είναι μια κάλπη που κρίνει το μέλλον της χώρας μας. Ο πρωθυπουργός να ακούσει τις σοβαρές φωνές ακόμη και μέσα στο κόμμα του. Πολιτικές εξελίξεις θα έρθουν έτσι κι αλλιώς. Δεν επιθυμώ εκλογές. Όπως δε χρειάζεται η χώρα δημοψήφισμα, δε χρειάζεται και εκλογές. Χρειάζεται όλες οι πολιτικές δυνάμεις σήμερα περισσότερο από ποτέ να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συνεννοηθούν. Μετά το ‘ναι’ της Κυριακής να καθίσουν και να βρουν λύση από κοινού στα προβλήματα της χώρας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.