Οι τρεις διαγωνιζόμενες ταινίες για το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX
20140715PHT52445_original
Σήμερα, στη συνέντευξη τύπου των Ημερών Βενετίας (Giornate degli Autori), ο Πρώτος Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio TAJANI και η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας Silvia COSTA, ανακοίνωσαν τις τρεις ταινίες που θα διαγωνιστούν για το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX 2015. Οι σκηνοθέτες θα παραστούν στο επικείμενο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας για την παρουσίαση των 3 ταινιών:
MEDITERRANEA, του Jonas Carpignano – Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Κατάρ.
MUSTANG, του Deniz Gamze Ergüven – Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ.
UROK (THE LESSON), των Kristina Grozeva και Petar Valchanov – Βουλγαρία, Ελλάδα.
Βρισκόμαστε στο έβδομο έτος συνεργασίας μεταξύ του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Ημερών Βενετίας. Για μια ακόμη φορά η Βενετία θα αποτελέσει το λιμάνι αναχώρησης των 3 ταινιών του επίσημου Διαγωνισμού. Κατά τη διάρκεια των Κινηματογραφικών Ημερών LUX, από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο, οι ταινίες MEDITERRANEA, MUSTANG και UROK θα ταξιδέψουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι 3 ταινίες θα υποτιτλισθούν στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα προβληθούν σε περισσότερες από 50 πόλεις και 20 φεστιβάλ, ώστε χρόνο με το χρόνο να ανακαλύπτει τον θεσμό ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός Ευρωπαίων.
Εδώ βρίσκεται και η μοναδικότητα της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: δημιουργώντας το πλαίσιο για έναν ευρωπαϊκό δημόσιο χώρο, το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX αποτελεί σαφώς ένα εργαλείο που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της ευρωπαϊκής ταυτότητας, καθώς πάντοτε προσπαθούσε να ερμηνεύσει και να αντιπροσωπεύσει τις πραγματικότητες των Ευρωπαϊκών επιτυχιών και προκλήσεων.
Σε γενικές γραμμές, πολύ περιορισμένος αριθμός ευρωπαϊκών ταινιών έχει τη δυνατότητα να υπερβεί τα γλωσσικά εμπόδια και να συναντήσει σε τόσο μεγάλη κλίμακα το κοινό για το οποίο έχουν δημιουργηθεί. Το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX, μέσω των υποτίτλων, επιδιώκει να ξεπεραστούν αυτού του είδους τα εμπόδια και να φτάσει σε περισσότερους πολίτες.
ΟΙ 3 ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΒΡΑΒΕΙΟ LUX 2015-3 ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ, 4 ΝΕΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ
Οι 3 ταινίες του Επίσημου Διαγωνισμού αντιπροσωπεύουν 3 πρώτες παρουσίες από 4 πολλά υποσχόμενους σκηνοθέτες (το THE LESSON είναι σε συν-σκηνοθεσία). Αυτή η επιλογή από εξαιρετικά ταλαντούχους νέους σκηνοθέτες, αποτελεί καύχημα για τις κινηματογραφικές δεξιότητες της Ευρώπης, δείχνοντας παράλληλα με ποιον τρόπο ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος διατηρείται ζωντανός, επικεντρώνεται στα τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα, διατηρώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τους Ευρωπαίους.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Jonas Carpignano, αξιολογεί το πολύ ευαίσθητο και επίκαιρο ζήτημα των διελεύσεων της Μεσογείου από μετανάστες σε αναζήτηση ελευθερίας και ασφάλειας.
Ο Deniz Gamze Ergüven εξετάζει τη φυλάκιση νεαρών κοριτσιών στο πλαίσιο μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό την επιρροή τοπικών παραδόσεων.
Η Kristina Grozeva και ο Petar Valchanov στρέφουν το βλέμμα τους προς ένα σχολικό περιβάλλον, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι οικονομικές αντιξοότητες μπορούν να θρυμματίσουν έναν “άνετο” τρόπο ζωής.
Τη χρονιά αυτή, με τα έργα των παραπάνω νέων σκηνοθετών, το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX εισέρχεται στην 9η έκδοση του.
Οι τρεις ταινίες φιναλίστ θα έχουν υπότιτλους και στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η νικήτρια ταινία, που θα ψηφιστεί από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των ατόμων με προβλήματα όρασης ή ακοής, και θα υποστηριχθεί η προώθησή της κατά τη διεθνή παρουσίασή της.
Ο Κινηματογράφος στην Ευρώπη αποτελεί σήμερα ένα ιδιαίτερο προς συζήτηση θέμα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά και την επικείμενη μεταρρύθμιση του καθεστώτος των πνευματικών δικαιωμάτων. Η συσπείρωση του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου μέσω του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η Ευρώπη έχει πολλά να προσφέρει ως σύνολο, καθώς και ότι ο Κινηματογράφος αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για να ξεπεραστούν τα εθνικά σύνορα.
28 Φορές Κινηματογράφος και Κινηματογραφικές Μέρες LUX
Φέτος, ο “28 Φορές Κινηματογράφος”, μια άλλη γόνιμη έκβαση της συνεργασίας μεταξύ του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Ημερών Βενετίας, διενεργείται για έκτη φορά. Χάρη στην καίρια συνεργασία με τους Europa Cinemas και Cineuropa, 28 νέοι κινηματογραφόφιλοι ηλικίας 18-26, θα έχουν την ευκαιρία να δράσουν ως κριτική επιτροπή για το βραβείο Ημέρες Βενετίας. Επιπλέον, η εν λόγω ομάδα θα απολαύσει την εμπειρία του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX, παρακολουθώντας τις 3 ταινίες του Επίσημου Διαγωνισμού και συναντώντας τους αντίστοιχους σκηνοθέτες. Αυτή η ειδική εκδήλωση, αποτελεί επαρκέστατη προετοιμασία για το ρόλο τους ως “πρέσβεις” του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX, στα πλαίσια του οποίου καλούνται να παρουσιάσουν την 4η έκδοση των Κινηματογραφικών Ημερών LUX, στις χώρες προέλευσής τους, ο καθένας αντιστοίχως.
Η εν λόγω πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική, καθόσον δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες του κλάδου που αποτελούν την πρώτη γραμμή της κινηματογραφικής βιομηχανίας σήμερα, αλλά και τα ευρωπαϊκά ακροατήρια. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ότι όλοι οι Ευρωπαίοι εκφράζουν τις κινηματογραφικές ευαισθησίες τους και την συνειδητοποίηση του πλούτου και της ποικιλομορφίας της Ευρώπης.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου των Κινηματογραφικών Ημερών LUX, και τα 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθούν να ψηφίσουν μία από τις τρεις υποψήφιες ταινίες του Διαγωνισμού. Στις 25 Νοεμβρίου, ο νικητής του βραβείου LUX θα ανακοινωθεί στην πανηγυρική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία των τεσσάρων σκηνοθετών.
Θα επιβεβαιωθεί επίσης η Αναφορά στο Κοινό για το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX 2015. Θεατές από όλη την Ευρώπη θα κληθούν να ψηφίσουν μια από τις τρεις ταινίες του Διαγωνισμού. Για τρίτη χρονιά, ένας από τους ψηφοφόρους θα επιλεγεί τυχαία και θα λάβει μια πρόσκληση για το Karlovy Vary Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου το 2016, όπου θα ανακοινωθεί ο νικητής της επιλογής του Κοινού για το 2015 Βραβείο LUX.
Οι προηγούμενοι νικητές του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX ήταν οι IDA του Pawel Pawlikowski (2014), The Broken Circle Breakdown του Felix van Groeningen (2013), Io sono Li του Andrea Segre (2012), Les Neiges du Kilimandjaro του Robert Guédiguian (2011), Die Fremde του Feo Aladag (2010), Welcome του Philippe Lioret (2009), Le silence de Lorna των Jean-Pierre και Luc Dardenne (2008), και Auf der anderen Seite του Fatih Akin (2007).
Οι 3 υποψήφιες ταινίες αποτελούν μέρος της Επίσημης Επιλογής του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX 2015
Οι 3 διαγωνιζόμενες ταινίες αποτελούν μέρος της Επίσημης Επιλογής του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX 2015, όπως παρουσιάστηκε στο Karlovy Vary Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις 5 Ιουλίου.
Οι 10 ταινίες της Επίσημης Επιλογής του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX 2015 έχουν ως εξής (κατά αλφαβητική σειρά):
1. 45 YEARS του Andrew Haigh – Ηνωμένο Βασίλειο
2. A PERFECT DAY, του Fernando León de Aranoa – Ισπανία
3. HRÚTAR (Rams), του Grímur Hákonarson – Ισλανδία, Δανία
4. LA LOI DU MARCHÉ (The Measure Of A Man), του Stéphane Brizé – Γαλλία
5. MEDITERRANEA, του Jonas Carpignano – Italy, United States, Γερμανία, Γαλλία, Κατάρ
6. MUSTANG, του Deniz Gamze Ergüven – Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ
7. SAUL FIA (Son Of Saul), του László Nemes – Ουγγαρία
8. TOTO SI SURORILE LUI (Toto And His Sisters), του Alexander Nanau – Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία
9. UROK (The Lesson), των Kristina Grozeva και Petar Valchanov – Βουλγαρία, Ελλάδα
10. ZVIZDAN (The High Sun), του Dalibor Matanić – Κροατία, Σλοβενία, Σερβία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Marisella ROSSETTI +32.473.851457 Jindrich PIETRAS: +32.473.852649
[email protected] www.luxprize.eu