Στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, οι Έλληνες κι Ελληνίδες πολίτες καλούμαστε από την κυβέρνηση να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε τις προτάσεις των δανειστών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι παραμένουμε ακλόνητα στο πλευρό του ΟΧΙ. Λέμε ΟΧΙ σε προτάσεις μη βιώσιμες που δεν σέβονται την ψήφο των Ελλήνων στις τελευταίες εκλογές, οξύνουν τη λιτότητα και την ύφεση και δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αρχές.
oikologoi-prasinoi_0_1_1
Στο μεταξύ το ερώτημα του δημοψηφίσματος μεταφράζεται κατά το δοκούν από τους δανειστές, τους εγχώριους εθνικιστές και το παλιό σύστημα εξουσίας της χώρας, σε μια προσπάθεια σφετερισμού της δημοκρατικής έκφρασης των πολιτών. Και αυτό ακριβώς δίνει ένα ακόμη νόημα στο δικό μας ΟΧΙ: Μ’ αυτό υπερασπιζόμαστε βασικές αρχές της δημοκρατικής νομιμότητας και ιδιαίτερα του αναφαίρετου δικαιώματός να επιλέγουμε την κυβέρνησή μας. Υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πληγωμένη από τα μνημόνια δημοκρατία μας.

Καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για νηφαλιότητα και υπευθυνότητα και καλούν για αποφυγή ενός διχασμού. Είμαστε μαζί με όλους όσοι δεν θέλουν το διχασμό. Όμως δεν μπορούμε να προσποιούμαστε πως τάχα δεν έχει συμβεί τίποτα τα τελευταία 5 χρόνια, όπου οι πολιτικές λιτότητας και η εισροή 250 δις ευρώ σε ένα τρύπιο βαρέλι οδήγησαν τη χώρα σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Η εκτίμησή μας είναι ότι oι Έλληνες πολίτες καλούνται να βάλουν τη δημοκρατία πάνω από την οικονομία και να αρνηθούν την εθνική και παγκόσμια ασυδοσία που επιτίθεται στην κοινωνική ευημερία. ΟΧΙ λοιπόν, με ψηλά το κεφάλι, με νηφαλιότητα, αλληλεγγύη και ομοψυχία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουμε στις ευρωπαϊκές αξίες και είμαστε υπέρ της διατήρησης του ευρώ ως εθνικού μας νομίσματος. Γι’ αυτό ακριβώς τονίζουμε ότι οι κλειστές τράπεζες, η γενικευμένη οικονομική ασφυξία, οι απειλές, οι εκβιασμοί και οι υπαινιγμοί για αλλαγή της ελληνικής κυβέρνησης δεν συνιστούν το κατάλληλο πλαίσιο για να αποφασίσει ο λαός μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και να επιστρέψει στο αρχικό της όραμα.

Ταυτόχρονα διαφοροποιούμαστε από τις εθνικιστικές κορώνες που θολώνουν το αύριο της χώρας, γεμίζοντας τους πολίτες με μια ολιγοήμερη περηφάνια, μας στρέφουν σε μονοπάτια που δεν θέλουμε να πάρουμε, ρίχνουν στάχτη στα μάτια των πολιτών και πάνε τη χώρα μακριά από την Ευρώπη που οραματιζόμαστε.

Καθημερινά δεχόμαστε μηνύματα συμπαράστασης από Πράσινους όπου γης, γιατί ο αγώνας για δημοκρατία και βιωσιμότητα δε βλέπει σύνορα. Την ύστατη αυτή στιγμή χαιρετίζουμε την έκκληση των Ευρωπαίων Πράσινων για «Δίκαιη Συμφωνία» στο πρόβλημα της Ελλάδας (http://europeangreens.eu/greece-appeal-leaders-eu) και καλούμε όλους τους Έλληνες και μη Ευρωπαίους πολίτες να συνυπογράψουν αυτή την έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, πέρα από την όποια κριτική στη διαδικασία και τις προτεραιότητες της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης, στεκόμαστε με γόνιμα κριτικό τρόπο στο πλευρό της κυβέρνησης με στόχους:

• τη ρύθμιση του χρέους μέσω διαγραφής και αναδιάρθρωσής του

• ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας

• την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας

• τον οικολογικό μετασχηματισμό με όρους βιωσιμότητας και ευημερίας

Από Δευτέρα, με ένα καθαρό ΟΧΙ στις αποσκευές της, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, να συνεχίσει και ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές σε σύντομο χρονικό διάστημα για να μη δοθεί άλλος χρόνος στους κερδοσκόπους της καταστροφής της οικονομίας της χώρας.

Γνωρίζουμε ότι το ΟΧΙ μας δεν σημαίνει επιστροφή σε φαύλες ευημερίες, δεν σημαίνει ότι από Δευτέρα θα έρθουν τα εύκολα. Το ΟΧΙ μας σημαίνει ένα μεγάλο Ναι στην δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας, στη δίκαιη φορολόγηση του πλούτου, στην παραγωγική εργασία, στην ισονομία και την πάταξη της διαφθοράς. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα είμαστε παρόντες και σ’ αυτή τη φάση με γόνιμες προτάσεις και στο επίπεδο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και στην προώθηση μιας Πράσινης Νέας Συμφωνίας (Green New Deal), η οποία αποκτά σήμερα ιδιαίτερη βαρύτητα.

Γνωρίζουμε επίσης ότι τη δύσκολη τούτη ώρα υπάρχουν κύκλοι εντός κι εκτός της χώρας που εύχονται μια «παλινόρθωση» όλων αυτών, οι οποίοι δε σεβάστηκαν το δημόσιο χρήμα μα ούτε και τις εντολές που λάμβαναν από το εκλογικό σώμα. Κατανοούμε την αγωνία τους και τους συστήνουμε να κάνουν την αυτοκριτική τους και να μην προσβάλουν τη νοημοσύνη μας.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Γιατί, όπως είπε και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «η αδικία οπουδήποτε είναι απειλή για τη δικαιοσύνη παντού».