«Οι λαοί της βαλκανικής χερσονήσου απέδειξαν ότι με τον πολιτισμό, τη λογοτεχνία, τον χορό, τη μουσική και το τραγούδι, την παιδεία, τις τέχνες και τα γράμματα μπορούν να είναι αδελφωμένοι, απέδειξαν ότι τα Βαλκάνια μπορούν να είναι το κοινό σπίτι για όλους».
Με την καίρια αυτή επισήμανση ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2015», της οποίας «όραμα, ιδεολογία, φιλοσοφία και στόχος είναι να φέρει κοντά τους λαούς, τη νεολαία των βαλκανικών χωρών, των χωρών αυτών που τόσα πολλά έχουν υποστεί και τον προηγούμενο αιώνα αλλά και πρόσφατα, με τις εμφύλιες συρράξεις, τους Βαλκανικούς και Παγκόσμιους Πολέμους», όπως ανέφερε.
valkaniki plateia 27.8.2015-2
Αναλύοντας το πνεύμα των εκδηλώσεων, που έχουν χαρακτήρα μουσικό, χορευτικό, θεατρικό, λογοτεχνικό, ιστορικό, όπως και το ειδικό παιδικό πρόγραμμα, τόνισε ότι αυτές αναδεικνύουν τα «μηνύματα της ζωής, του πολιτισμού, της συναδέλφωσης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών της Βαλκανικής και ειδικά της νεολαίας».
Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό της 14χρονης πορείας του μεγάλου θεσμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ο Σ.Δανιηλίδης αναφέρθηκε στην ανταπόκριση που γνώρισαν οι 224 συνολικά εκδηλώσεις έως και πέρσι, οι οποίες σταθερά εμπλουτίζονταν και αναβαθμίζονταν. «Οι 485.000 θεατές που συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ένα ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο ότι αυτός ο θεσμός έχει αγκαλιασθεί από τη νεολαία και το λαό της περιοχής του δήμου μας, αλλά και από χιλιάδες συμπολίτες μας από όλη την Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής, η οποία από το 2011 που ανέλαβε τη διοίκηση του ενιαίου δήμου έθετε ως διαρκή στόχο τον εμπλουτισμό και τη διεύρυνση της «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ» με παράλληλη μείωση του λειτουργικού κόστους. Αυτό, όπως είπε, καλύπτεται χωρίς καμία επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού, και μάλιστα χωρίς την ελάχιστη βοήθεια και οικονομική συνδρομή της κυβέρνησης και του υπ. Πολιτισμού. «Ήταν ένας δύσκολος διπλός στόχος που τον πετύχαμε, στηριζόμενοι στις χορηγίες επιχειρήσεων, στους συμπολίτες μας και τους χιλιάδες επισκέπτες, αλλά και τις αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις με τα καλλιτεχνικά σχήματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο υπηρετούμε ταυτόχρονα και το στόχο για αναβάθμιση συνολικά της ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ, αλλά και το στόχο που πρέπει να έχουμε όλοι σ’ αυτή τη χώρα για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του ευρύτερου δημόσιου τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ) Δημήτρης Απατσίδης, παρουσιάζοντας αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, εξέφρασε την ικανοποίησή του που «για μια ακόμη φορά αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία όλες οι δυσκολίες και η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ είναι έτοιμοι να υποδεχθεί τους χιλιάδες επισκέπτες».
«Είναι ένας μεγάλος και καταξιωμένος θεσμός που σηματοδοτείται από τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών, όπως μεταξύ αυτών είναι ο Βασίλης Λέκκας. Είμαστε σίγουροι ότι και φέτος η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των συμπολιτών μας», ανέφερε μεταξύ άλλων, για να εστιάσει στη συνέχεια στην πληρότητα του προγράμματος της Παιδικής Σκηνής, που θα εξελίσσεται παράλληλα με τις κεντρικές εκδηλώσεις.
Να σημειωθεί ότι φέτος η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ αποκτά και… στέκι γευσιγνωσίας, καθώς συμπολίτες μας από Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία και Κύπρο που ζουν στην πόλη μας, μαζί με Ελληνίδες, θα παρουσιάσουν στοιχεία της εγχώριας κουζίνας τους.
valkaniki 2015-afissa
Η τελετή έναρξης
Ο κύκλος των μεγάλων εκδηλώσεων ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Αυγούστου, με την επίσημη τελετή έναρξης. Αυτή θα πραγματοποιηθεί στα Συμμαχικά Κοιμητήρια (επί της οδού Λαγκαδά) στις 9 μ.μ., σε συνεργασία με την Ι.Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων διπλωματικές αντιπροσωπείες προξενείων των βαλκανικών και ευρωπαϊκών χωρών, όπως και αντιπροσωπείες αδελφοποιημένων βαλκανικών δήμων.
Μετά την κήρυξη έναρξης των εκδηλώσεων από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη και τον μητροπολίτη κ.Βαρνάβα, θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία του Βασίλη Λέκκα με την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής και τη Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Μπουλούση. Από την ώρα αυτή και μετά υπό τους μαγικούς ήχους της μουσικής μεγάλων Ελλήνων συνθετών θα… «Μοσχοβολούν οι Γειτονιές», για να μεταφέρουν σε όλους το μήνυμα της φιλίας και συνεργασίας των λαών των Βαλκανίων, μέσα από τον ιερό χώρο και σύμβολο των Συμμαχικών Κοιμητηρίων.
Μια μέρα νωρίτερα, και συγκεκριμένα την Κυριακή 30 Αυγούστου, ένας μουσικός και χορευτικός προάγγελος θα μεταφέρει την είδηση της έναρξης της ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 2015 σε όλη την περιοχή.
Φιλαρμονικές και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα θα ξεκινήσουν στις 7 μ.μ. από διάφορα σημεία του δήμου για να καταλήξουν στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) στη Νεάπολη, όπου όλοι μαζί θα γίνουν μια μεγάλη μουσική παρέα.

INFO:
-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών – Τηλ.: 313.329540
-Πληροφορίες: 2313.313125, -7

-ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Σ.Σ.: Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2015
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Νεάπολη – Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) – 7 μ.μ.
Φιλαρμονικές και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα με χορούς από Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο και Πόντο ξεκινούν από διάφορα σημεία για να γίνουν μία μεγάλη μουσική παρέα και να συναντηθούν όλοι μαζί στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) της Νεάπολης. Είναι ο προάγγελος των εκδηλώσεων της «Βαλκανικής Πλατείας» που προσκαλεί και συμπαρασύρει κάθε γειτονιά να συμμετάσχει στη μεγάλη γιορτή και όλες μαζί να αποτελέσουν μέρος αυτής της μουσικής συνάντησης.

ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
«Μοσχοβολούν οι Γειτονιές»
Συμμαχικά Κοιμητήρια (επί της οδού Λαγκαδά) – 9 μ.μ.
Συναυλία του Βασίλη Λέκκα με την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής και τη Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Μπουλούση.
Επιμέλεια ενορχήστρωσης: Πάνος Κοσμίδης
Διδασκαλία χορωδίας: Μαρία Κουβακλή.
Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως.
Είσοδος ελεύθερη

ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
►Εγκαίνια Έκθεσης χαρακτικής του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών της πόλης των Σκοπίων.
Εκθεσιακός Χώρος Εικαστικού Εργαστηρίου και Κέντρου Χαρακτικής «ΗΛΙΟΣ» (Λαγκαδά 120 και Δ. Κομνηνού) – 8μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης έως τις 15 Σεπτεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: 6 μ.μ- 9 μ.μ.

► Συναυλία με τους LOCOMONDO
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ.
Ταξιδεύοντας ανά την Ελλάδα οι Locomondo μάς παρασέρνουν σε ξέφρενους χορευτικούς ρυθμούς κι ένα ατέλειωτο πάρτι σε θέατρα, παραλίες και πλατείες.
Μετά από 12 χρόνια σταθερής πορείας οι Locomondo ανεβαίνουν στην σκηνή και μας ενώνουν σε μία τεράστια παρέα με συγκολλητικές ουσίες το χορό και τη χαρά, το τραγούδι και τα χαμόγελα!
Πρωταγωνιστές πάντα με τη μουσική, το τραγούδι και το κέφι για ζωή …
Είσοδος 5 ευρώ

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
► Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ.
LEMON BUCKET ORKESTRA
Στα 4 χρόνια μουσικής τους παρουσίας απέκτησαν φίλους παντού. Από το Τορόντο στη Νέα Υόρκη, από τη Βουδαπέστη στο Βερολίνο, και τώρα στην Ελλάδα. Με έντονα πολιτιστικά στοιχεία και εκρηκτικό σχεδόν «πανκ πνεύμα» συγκινούν τους πάντες. Η σύνθεσή τους και η μουσική τους είναι κοσμοπολίτικη, καθώς κατάγονται από πολλές γωνιές της γης και επιτυγχάνουν ένα μοναδικό μουσικό «πάντρεμα».
ΚΟΖΑ ΜΟΣΤΡΑ
Όταν ο Ηλίας Κόζας, τραγουδιστής των Koza Mostra, συνέθετε ένα χρόνο πριν το “Alcohol is Free”, κανείς δεν περίμενε, ότι ένα χρόνο μετά το συγκεκριμένο τραγούδι θα γίνονταν συνώνυμο της ελευθερίας και της αισιοδοξίας σε όλη την Ευρώπη.
Έτσι Ska, Balkan, rock, punk, indie ακόμη και ρεμπέτικα του μεσοπολέμου, πλέκονται  μεταξύ τους μοναδικά από μία μπάντα που δεν απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί κορυφαία.
Είσοδος 5 ευρώ

► Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας
Αίθουσα Τέχνης (δημοτικό κατάστημα Νεάπολης) – 8 μ.μ.
«Τόση πολλή φωτογραφία / Too much photography»
Παραγωγή: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του “Aspects of Balkan Photography”
Διάρκεια έκθεσης έως 25 Σεπτεμβρίου 2015.
Ώρες επισκέψεων: 18.00 – 21.00

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
► Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ.
LIGHT IN BABYLON (TΟΥΡΚΙΑ)
Οι Light in Babylon αποτελούν σήμερα «μια γιορτή της κοσμοπολίτικης παράδοσης τόσο της Πόλης όσο και της σεφαραδίτικης εβραϊκής κοινότητας».
Το πρόγραμμά τους αποτελεί μίξη διαφορετικών εθνοτήτων και πολιτισμών. Η τραγουδίστρια Michal Elia Kamal είναι ισραηλινο-ιρανικής καταγωγής, ο Mete Ciftci -που παίζει σαντούρι- είναι Tούρκος, ενώ ο κιθαρίστας Julian Demarque Γάλλος. Σήμερα είναι το πρότυπο της πολυπολιτισμικής και εναλλακτικής μουσικής σκηνής στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η μουσική τους εμπνέει και προσανατολίζει τους ακροατές σ’ ένα κόσμο αγάπης, διαφορετικότητας, ελευθερίας και ειρήνης.

Δυσanatolia
Οι Δυσanatolia είναι μια μπάντα που στις μουσικές της κυριαρχεί η αγάπη και η αισθητική για τις παραδόσεις, τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά την παραμονή τους για ένα εξάμηνο στην Κωνσταντινούπολη, οι επιρροές από την ανατολή είναι σαφείς αλλά πάντα σε συνδυασμό με τα δυτικά στοιχεία που περιέχει και η ελληνική παράδοση. Έτσι το μουσικό-ακουστικό αποτέλεσμα είναι ένα κράμα στο οποίο η Δύση συνδιαλέγεται καλλιτεχνικά συνεχώς με την Ανατολή και τα Βαλκάνια. Το κανονάκι εναλλάσσεται με το σαξόφωνο, η ισπανοεβραϊκή διάλεκτος με την τουρκική γλώσσα και ο Ray Charles με την παράδοση των Ρομά των Βαλκανίων.
Είσοδος ελεύθερη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
► Παρουσίαση βιβλίου «Η λάσπη» του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου (εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ)
Εκθεσιακός χώρος περιοχή Στρεμπενιώτη – 8 μ.μ.

► IRINI QIRJAKO (ΑΛΒΑΝΙΑ)
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ.
H Ειρήνη Κυριάκου (Irini Qirjako) είναι μια από τις πλέον διάσημες ερμηνεύτριες του λαϊκού-παραδοσιακού και πολυφωνικού τραγουδιού της Αλβανίας. Με καταγωγή από το Δέλβινο της Βορείου Ηπείρου, σπουδές στη μουσική Ακαδημία Τεχνών των Τιράνων και ένα μόνιμο εσωτερικό πάθος για τη μουσική και το τραγούδι, έφθασε στο απόγειο της καριέρας της διακριτικά και χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες. Πολυβραβευμένη σε φεστιβάλ και μουσικές διοργανώνεις, το 2005 τιμήθηκε από τον Αλβανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το μετάλλιο της Μεγάλης Κυρίας. Τραγούδια της αγάπης και του πόνου, της πατρίδας και της εξορίας του γάμου και της γιορτής, αναδεικνύουν τις αυθεντικές αξίες της λαϊκής μουσικής παράδοσης, αυτές που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά μένοντας αναλλοίωτες στο χώρο και στο χρόνο.
Είσοδος 3 ευρώ

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
► Παρουσίαση βιβλίου «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο» του Ισίδωρου Ζουργού (εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ)
Εκθεσιακός χώρος περιοχή Στρεμπενιώτη – 8 μ.μ.

► Συναυλία με τον ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, ώρα 9 μ.μ.
Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και οι μόνιμοι συνεργάτες του θα προσπαθήσουν κι αυτό το καλοκαίρι να προσφέρουν απόλαυση και στοχασμό παίζοντας και τραγουδώντας για τα απλά και τα περίπλοκα, με οδηγό την παράδοση από τη μια και το μαγικό ρεαλισμό από την άλλη.
Είσοδος 7 ευρώ

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
► Λαϊκή Βραδιά
Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ.
Λαϊκή βραδιά με την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του δήμου Νεάπολης – Συκεών με τον Αντρέα Καρακότα, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Μπουλούση. Τιμώμενος προσκεκλημένος ο Λεύτερης Μυτιληναίος που θα ερμηνεύσει αξέχαστες επιτυχίες του.
Είσοδος ελεύθερη

Όλες τις μέρες, και παράλληλα με τις κεντρικές εκδηλώσεις, θα λειτουργεί έκθεση προϊόντων από χώρες της Βαλκανικής, καθώς και Γωνιά Βαλκανικής Γευσιγνωσίας (στον χώρο του παρκινγκ).

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Προληπτική οδοντιατρική εξέταση για όλα τα παιδιά, από την κινητή μονάδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Καθημερινά στον Παιδότοπο περιοχή Στρεμπενιώτη από τις 7:30-8:30 μ.μ.

ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (7 μ.μ.-9 μ.μ.)
► Στη γειτονιά των Βαλκανίων
Διαδραστικό εργαστήρι γνωριμίας με τους πολιτισμούς μέσα από παιχνίδια γνώσεων, χάρτες, δοκιμασίες και πρωτότυπες κατασκευές. Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τους λαούς της μεγάλης πολύχρωμης γειτονιάς των Βαλκανίων.
Επιμέλεια: καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην πόλη».

► «Τα παιχνίδια της γειτονιάς μου»
Χρησιμοποιώντας σπασμένα παιχνίδια, καπάκια, μονωτικές ταινίες, κ.ά. τα παιδιά μαζί με τους γονείς δημιουργούν τα πιο παράξενα παιχνίδια!
Επιμέλεια: Νίκος Λειβαδιώτης, Ράνια Καμπουράκη και «Σχεδία στην πόλη».

► Παράσταση Καραγκιόζη από το Σκιοθέατρο Αγαπίου-9 μ.μ.
«Το μαγικό καράβι»: Ο Καραγκιόζης κι η παρέα του ετοιμάζονται για κρουαζιέρα, μ’ ένα καράβι που κρύβει πολλές εκπλήξεις…

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 7 μ.μ.-9 μ.μ.
Επιμέλεια: καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην πόλη».

► «Αν χτίζαμε μια πόλη;»
Σε αυτό το εργαστήρι τα παιδιά θα κατασκευάσουν με άχρηστα και ανακυκλώσιμα υλικά μια τεράστια μακέτα πόλης. Θα χρησιμοποιηθούν χαρτόκουτες συσκευασίας, χρώματα ζωγραφικής, υφάσματα, σχοινιά, κόλλες, και πολλά άχρηστα και διακοσμητικά υλικά.

► «Τα λάβαρα των δικαιωμάτων»
Τα παιδιά μέσα από διαδραστικό παιχνίδι καταγράφουν τα δικαιώματά τους και ζωγραφίζουν τα λάβαρα των δικαιωμάτων.

► Ένα γαϊτάνι παραμύθια – 9 μ.μ.
Σιδερένια παπούτσια θα φορέσω, να ταξιδέψω και να μαζέψω ιστορίες και παραμύθια. Δεν πάω μακριά και φτιάχνω ένα γαϊτάνι με μύθους, παραδόσεις και παραμύθια των γειτόνων μας που ηχούν οικεία στα αυτιά μας.
Και αρχή του παραμυθιού… κόκκινη κλωστή δεμένη…
-Αφήγηση: Ανθή Θάνου
-Μουσική: Αλέξανδρος Μακρής

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
«Στις παιδικές ψυχές στα πάρκα»
Μουσικοθεατρική παράσταση από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – 9 μ.μ.
Δύο μικροί φίλοι, που περνούν το καλοκαίρι τους σκαρώνοντας ταξίδια με τη φαντασία τους, προσπαθούν να βρουν τον μάγο που θα μπορέσει να τους την γεμίσει και πάλι με όμορφες αναμνήσεις και με μαγικά τραγούδια. Ποιος, όμως, φτιάχνει αυτά τα τραγούδια και πώς; Υπάρχει ο μάγος που ψάχνουνε και θα καταφέρουν άραγε να τον βρουν;

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – 7:30μ.μ.-9μ.μ.
► Εικαστικό Εργαστήρι από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Οι καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας των αρχών του 20ου αιώνα ανακάλυψαν τη μαγεία στην απλότητα των γεωμετρικών σχημάτων και των χρωμάτων. Κόκκινοι, πράσινοι και πορτοκαλί κύκλοι ξεχειλίζουν από τις ζωγραφιές τους, κίτρινα τρίγωνα και μωβ οβάλ ισορροπούν στο λευκό χαρτί, γραμμές ευθείες μυτερές και αυστηρές και καμπύλες απαλές και ανάλαφρες. Πριν όμως γίνουν όλα αυτά, όλα ξεκίνησαν από το πιο απλό και ταπεινό, ένα μικρό Μαύρο Τετράγωνο, εμβληματικό έργο του μεγάλου εικαστικού καλλιτέχνη Καζιμίρ Μαλέβιτς.

► Εργαστήρι μικρογλυπτικής
Επιμέλεια: καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην πόλη».
Τα παιδιά μαθαίνουν τεχνικές χρήσης του καλλιτεχνικού γύψου και του πηλού και δημιουργούν τα πιο όμορφα γλυπτά εμπνευσμένα από την κυκλαδίτικη τέχνη αλλά και άλλους αρχαίους πολιτισμούς.

► Παράσταση Καραγκιόζη από το Σκιοθέατρο Αγαπίου – 9 μ.μ.
«Η τηλεόραση του Καραγκιόζη»: Οι ήρωες του Θεάτρου Σκιών στήνουν το δικό τους τηλεοπτικό σταθμό. Ο Καραγκιόζης τούς διακωμωδεί επί σκηνής…

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 7 μ.μ.-9 μ.μ.
► Δίνουμε ζωή σε αντικείμενα δημιουργώντας με ανακυκλώσιμα υλικά και παίζουμε με τον πηλό. Σε συνεργασία με το Σύλλογο Μορφογέννεσις

► Οι μικροί κηπουροί επί τω έργω…
Σε συνεργασία με τα ΑΜΕΑ του δήμου Νεάπολης-Συκεών, δημιουργούμε τον χάρτη των Βαλκανίων με ανακυκλώσιμα υλικά

► Μουσικό παραμύθι «Το Βιβλίο της Ζούγκλας» – 9 μ.μ.
Το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών παρουσιάζει στους μικρούς φίλους μας Μουσικό Παραμύθι εμπνευσμένο από το έργο του βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα Ράντγιαρντ Κίπλινγκ.
Ο Μόγλης, ένα ορφανό αγόρι, μεγαλώνει ευτυχισμένο στη ζούγκλα παρέα με τους λύκους. Όλα τα ζώα τον αγαπούν και του μαθαίνουν πώς να επιβιώνει. Η ειρηνική ζωή του, όμως, απειλείται από τον Σιρχάν, ένα μοχθηρό τίγρη. Θα καταφέρει ο μικρός Μόγλης να γλιτώσει από τον κακό τίγρη; Θα ζήσει για πάντα ανάμεσα στα ζώα ή θα γυρίσει πάλι στους ανθρώπους;
Το «Βιβλίο της Ζούγκλας» είναι ένα τρυφερό παραμύθι που θα ταξιδέψει τα παιδιά σε τόπους μαγικούς κι ονειρεμένους. Μια μεγάλη περιπέτεια με ολοζώντανη αφήγηση, μουσική και τραγούδι.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 7 μ.μ.-9 μ.μ.

► Εργαστήρι παραδοσιακών γεύσεων «Η ωραία Ελλάς»
Επιμέλεια: καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην πόλη».
Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο παραδοσιακές τηγανίτες, πισία και πιροσκί. Γνωρίζουμε υλικά, μπαχαρικά και μυρωδικά και παίρνουμε μαζί μας τις πιο νόστιμες παραδοσιακές συνταγές!

► Εργαστήρι τσίρκου με τους Dromocósmicas
Τα παιδιά με τη βοήθεια εκπαιδευτών τσίρκου μαθαίνουν ζογκλερική (μπάλες, diabulus, κορδέλες, πιάτα, κορίνες, κ.λπ.), και απλά μαθήματα ακροβατικής.
Ένα ιδιαίτερα διασκεδαστικό εργαστήριο ανάπτυξης δεξιοτήτων βασισμένο στις αρχές του κοινωνικού τσίρκου, με παιχνίδια συγκέντρωσης της προσοχής, εμπιστοσύνης και συνεργασίας

► Vagor & Bellavita 9 μ.μ.
Παράσταση θέατρο – τσίρκου από τους Dromocósmicas.
Είναι η ιστορία δύο κλόουν που ζουν στο περιθώριο της ζωής. Η παράσταση είναι ένας φόρος τιμής στο βουβό κινηματογράφο. Μεταξύ ακροβατικών, τα κουτιά γίνονται ξυλοπόδαρα, τα καρότα μετατρέπονται σε κλαρινέτα, τα μπουκάλια σε μουσική και τα πριόνια σε μελωδία. Οι δύο αυτοί χαρακτήρες λένε την ιστορία τους με γέλιο και ποίηση.
Οι Vagor & Bellavita είναι μια κωμωδία μίμησης, ένα παραμύθι για τη δύναμη της φιλίας και της φαντασίας. Είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για την αλληλεγγύη και τη σπουδαιότητα της πίστης στα όνειρά μας. Είναι μια μεταφορά του τρόπου που μπορεί η δημιουργική πράξη να μεταμορφώσει τη ζωή του κάποιου…