Μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές δράσεις διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης. Πρόκειται για τη δράση εξοικείωσης και εισαγωγής στο ναυταθλητισμό των ατόμων με νοητική στέρηση, που θα γίνει στη λίμνη Βόλβη και την οποία παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης Χάρης Αηδονόπουλος.
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Συμμετέχουμε Ισότιμα», που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα άτομα με νοητική στέρηση θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν επαφή με την ιστιοπλοΐα και την κωπηλασία, στη λίμνη Βόλβη, υπό την καθοδήγηση των μελών του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης.
150924 Συμμετέχουμε Ισότιμα
Σημείο συνάντησης είναι τα Λουτρά Νέας Απολλωνίας (55ο χλμ. παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας), το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015, στις 9 το πρωί και η δράση θα διαρκέσει μέχρι τις 14.00’. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με προδήλωση υποχρεωτικά (για να υπάρχουν και τα απαιτούμενα σωστικά μέσα) στο τηλέφωνο 2313330810 (ώρες 9 π.μ. – 2 μ.μ.), ενώ στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί δωρεάν δεκατιανό και δίπλωμα συμμετοχής.
Για την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «η ωριμότητα και ο πολιτισμός κάθε κοινωνίας αντανακλώνται στη θέση που κατέχουν σε αυτή τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αποτυπώνονται στο κατά πόσο γίνεται καθημερινά πράξη η ισότιμη αντιμετώπισή τους και η έλλειψη κάθε είδους διακρίσεων. Στο κατά πόσο εξασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες πρόσβασής τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής, στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση, την αγορά εργασίας, τις νέες τεχνολογίες, την άθληση, τις μετακινήσεις. Δεν είναι ευθύνη μερικών, αλλά είναι ευθύνη όλων μας, να φροντίσουμε, στα μεγάλα ζητήματα, αλλά και στα μικρότερα, τα καθημερινά, να παρέχουμε τις ίδιες ευκαιρίες στους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες. Τα τελευταία χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένα σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των ατόμων με ειδικές δυνατότητες, και την κατοχύρωση της ισότιμης μεταχείρισής τους. Προσωπικά πιστεύω ότι πολλά ακόμα βήματα πρέπει να γίνουν και όλοι μαζί πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, που οραματιζόμαστε μία πιο δίκαιη κοινωνία, που σέβεται την ιδιαιτερότητα του συνανθρώπου μας, έχουμε πολλά να κάνουμε και κυρίως, πρέπει να φτιάξουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης, που δεν αποκλείει, αλλά παρέχει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για όλους».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης Χάρης Αηδονόπουλος επισήμανε τη σπουδαιότητα της δράσης για τα παιδιά με νοητική στέρηση και τόνισε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζει σειρά ανάλογων δράσεων όλο το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ‘Συμμετέχουμε Ισότιμα’, στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας. Η δράση εξοικείωσης και εισαγωγής στο ναυταθλητισμό έχει την υποστήριξη του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της 2ης ΕΜΑΚ, της ΕΠΟΜΕΑ, του Συλλόγου «Στο Νερό» (windsurfers λίμνης Βόλβης), της Δημοτικής Επιχείρησης Λουτρών Νέας Απολλωνίας, της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Βόλβης, της Ελλήνων Λέσχης Καταδρομέων και του Φορέα Διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τους υποστηρικτές, όσο και τους χορηγούς της εκδήλωσης, η οποία γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά κυρίως τους εθελοντές, με την αμέριστη βοήθεια των οποίων γίνεται πράξη».
Τη σημασία της δράσης εξοικείωσης των ατόμων με νοητική στέρηση, με το υγρό στοιχείο, επισήμανε και ο Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης Νικόλαος Καιρίδης, υπογραμμίζοντας ότι «η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι αξιέπαινη και μας τιμά, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε εκτός από το αθλητικό και το κοινωνικό έργο μας. Ευχόμαστε να γίνει θεσμός».