Η μέχρι τώρα αποτυχία των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να συμφωνήσουν για το πώς θα μετεγκατασταθούν οι 120.000 αιτούντες άσυλο επικρίθηκε αυστηρά από μεγάλη πλειοψηφία ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια σχετικά με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Δευτέρας.
avramopoulos_original
Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τα κράτη μέλη να σταθούν ενωμένα και να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, οικοδομώντας παράλληλα ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης που θα αποδειχθεί λειτουργικό μακροπρόθεσμα.

Τη συζήτηση άνοιξε ο υπουργός του Λουξεμβούργου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, Ζαν Άσελμπορν, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η ολομέλεια θα ψηφίσει την Πέμπτη στις 10πμ (ώρα Βελγίου) με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την πρόταση για τη μετεγκατάσταση 120.000 επιπλέον προσφύγων καθώς σύμφωνα με τους κανονισμό το ΕΚ θα πρέπει να γνωμοδοτήσει επί της πρότασης. Μετά την ψηφοφορία του Κοινοβουλίου, τα κράτη μέλη θα είναι αυτά που θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ.