IMG_20150913_202850
1) «Εργαστήρι δημιουργικής συνύπαρξης τοπικών θεατρικών ομάδων»
Για πρώτη φορά διοργανώθηκε από το Εδεσσαϊκό Θέατρο το Εργαστήρι δημιουργικής συνύπαρξης τοπικών θεατρικών ομάδων με στόχo να ανταμώσουν, να γνωριστούν και να συνυπάρξουν  μέλη των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων του νομού μας από Έδεσσα, Γιαννιτσά και Σκύδρα,  την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015 στο Παρθεναγωγείο.
Όλες οι ομάδες μίλησαν για τα θεατρικά έργα που ανέβασαν μέσα στο 2015, αντάλλαξαν εμπειρίες, συζήτησαν για τα μελλοντικά σχέδιά τους, μοιράστηκαν τις ανησυχίες και τα όνειρά τους και εντέλει ένιωσαν μέλη μιας ευρύτερης ομάδας που τα συνδέει το κοινό πάθος και όραμα γι αυτό που λέγεται θέατρο.
Οι συντονίστριες του θεατρικού εργαστηρίου κ. Μαρία Κρεμμύδα και κ. Χρύσα Ιωαννίδου με μεγάλη επιτυχία ενορχήστρωσαν τις βιωματικές δράσεις και προσέφεραν βήμα έκφρασης και συνδημιουργίας σε όλους τους συμμετέχοντες. Οι ώρες του εργαστηρίου κύλησαν ευχάριστα   και στο πέρας της εκδήλωσης απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα στους συμμετέχοντες οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να επαναληφθεί αυτή η συνάντηση.
unnamed 1
2) 7ο Φεστιβάλ Νέων Έδεσσας “Εκφράσου ελεύθερα”
Το Εδεσσαϊκό Θέατρο συμμετείχε στο 7ο Φεστιβάλ Νέων Έδεσσας “Εκφράσου Eλεύθερα” την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 8.00μμ  στο μικρό αμφιθέατρο του Βαροσίου, όπου η Πειραματική ομάδα εφήβων του θεατρικού εργαστηρίου του συλλόγου μας με συντονίστρια τη θεατροπαιδαγωγό κα Χρύσα Αλεξάκη, παρουσίασε  work in progress με τίτλο “ΡΙΝΟΚΕΡΟΙ” βασισμένο στο θεατρικό έργο του Ε. Ιονέσκο με αναφορές στην διαφορετικότητα τον ρατσισμό και τον σχολικό εκφοβισμό. 

unnamed 3

3) “ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ”
Στο Θεατρικό Εργαστήρι μαθαίνουμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα, να παρατηρούμε, να αναπτύσσουμε τη φαντασία και την έκφραση, να γνωρίσουμε το σώμα μας.
Μας αποκαλύπτει και μας συμφιλιώνει με τις διαφορετικές πλευρές της προσωπικότητάς μας, καλλιεργώντας το χιούμορ και ευρύτερα τη συναισθηματική μας νοημοσύνη. Μας εξοικειώνει με τα μυστικά της γλώσσας του σώματος, απελευθερώνοντας το μυαλό, τη φαντασία και τη παιγνιώδη διάθεσή μας. Μας μαθαίνει να κατανοούμε τον εαυτό μας και τους άλλους. 
Τα παιδιά αλλά και οι έφηβοι καλούνται να ανακαλύψουν νέα μονοπάτια εμπειριών, να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον, τους φίλους τους και τον ίδιο τους τον εαυτό. Να αναγνωρίσουν τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητά τους, να εκφραστούν δημιουργικά, να μετασχηματίσουν την εμπειρία σε γνώση και να διοχετεύσουν στην ουσιαστική κατανόηση του θέματος, τη χαρά του παιχνιδιού. Καλούνται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να δράσουν ομαδικά Το θεατρικό παιχνίδι επιτρέπει στον άνθρωπο να εκφραστεί συνολικά, να διοχετεύσει δημιουργικά την ενέργειά του, να ευαισθητοποιηθεί και να επικοινωνήσει. Επιπλέον δυναμώνει και δένει μια ομάδα που πρόκειται να δουλέψειμαζί. 
Στόχος μας είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων με το χώρο του θεάτρου Όλοι μας παίζουμε, δρούμε, ερμηνεύουμε. Όλοι μας είμαστε ηθοποιοί. Το θέατρο είναι κάτι που υπάρχει μέσα σε κάθε ανθρώπινο ον, το θέατρο μπορεί να γίνει εργαλείο ψυχαγωγίας, δημιουργίας και εκμάθησης. Το θέατρο είναι μία διαδικασία πολύπλοκη, κοινωνική, βαθύτατα παιδευτική, που αγγίζει τις αρχέτυπες ανάγκες του ανθρώπου για δράση , παραλλαγή και θέαση του κόσμου. Η θεατρική παιδεία φτάνει μέχρι του σημείου να διαμορφώνει τον αυριανό ευαισθητοποιημένο και ενεργοποιημένο θεατή. Το θεατρικό παιχνίδι είναι μέσο απελευθέρωσης της φαντασίας , επικοινωνίας , καλλιέργειας και κατανόησης των ανθρώπινων σχέσεων. Είναι ένας τρόπος να επικοινωνούμε μέσα από τα αισθήματά μας, ένα δημιουργικό συμβάν που προσφέρει στα παιδιά άμεση ικανοποίηση.
Όταν η φαντασία απελευθερωθεί, όταν η ευαισθητοποίηση αυξηθεί, όταν το μυαλό και η καρδιά ανοίξουν, αυτή η παρόρμηση μετατρέπεται σε δημιουργία. Το πνεύμα, η ψυχή και το σώμα του παιδιού είναι έτοιμα ν αντηχήσουν τους ήχους και τα ερεθίσματα που δέχτηκαν. Ανακαλύπτουν πράγματα που πριν δεν είχαν υποπτευτεί και αντιλαμβάνονται το ρόλο που παίζει η τέχνη, και ιδιαίτερα το θέατρο, στη ζωή των ανθρώπων.
Το Θεατρικό Εργαστήρι  αποτελείται από δύο μέρη-την Παιδική Σκηνή για παιδιά Δημοτικού και την Πειραματική ομάδα Εφήβων για παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου. Πληροφορίες-εγγραφές στα τηλ. 2381025429 και 6938363911 κάθε  Δευτέρα-Τετάρτη -Παρασκευή από τις 6.00μμ στο εντευκτήριο του συλλόγου μας-Ίωνος Δραγούμη 35.